Straatpoëziewandelingen en straatpoëziefietstochten in 2019

Straatpoëzie

Na de succesvolle straatpoëziewandelingen die Tim van den Hoed van De Utrechtse Boekenbar en ik in 2018 organiseerden (acht uitverkochte edities), hebben we besloten om ook voor 2019  zonnige poëzieplannen te maken! Op vrijdag 3 mei organiseren we een poëzieworkshop in de Boekenbar (klik hier) en in april, mei en juni organiseren we straatpoëzietochten door Utrecht. Daarnaast organiseren we in juli en augustus een straatpoëziewandeling en straatpoëziefietstocht in samenwerking met We Are Public (zie hieronder).

Dit voorjaar kun je niet alleen mee op een straatpoëziewandeling door Utrecht, ik heb ook een straatpoëziefietstocht uitgestippeld, zodat we straatgedichten buiten de singel kunnen bezoeken.

Tijdens de wandeling en de fietstocht vertel ik over de gedichten die we tegenkomen. Wie heeft die daar geplaatst? Waarom? Wat weten we over de dichter? En over het gedicht? Ook vertel ik over het fenomeen ‘straatpoëzie’ in bredere zin. Is het een nieuw fenomeen? En waarom bestaat het eigenlijk?

In 2017 lanceerde ik in het kader van mijn promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht over ‘poëzie buiten het boek’ de website Straatpoezie.nl. Op die site kan iedereen voorbeelden aanmelden van gedichten die dag en nacht te lezen zijn in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen. Het is de eerste keer dat er structureel een inventarisatie wordt gemaakt van de straatpoëzie in de Lage Landen.

Ondertussen staan er meer dan 2.000 gedichten op de kaart! De database geeft mij als literatuurwetenschapper ontzettend veel informatie over het fenomeen ‘straatpoëzie’ en de individuele voorbeelden. Tijdens de wandelingen en fietstochten vertel ik ook over die data. Waar zijn de meeste straatgedichten te lezen? En welke dichter komt het vaakst voor in onze openbare ruimte?

Duur en kosten

Tijdens de straatpoëziewandeling en straatpoëziefietstocht neem ik jullie mee op een ontdekkingstocht van 2,5 uur (inclusief een halfuur pauze). Deelname bedraagt 15 euro per wandeling of fietstocht, dit is inclusief een pauzedrankje in De Utrechtse Boekenbar.

Let op: de straatpoëziewandeling is dezelfde als die ik leidde in 2018. De straatpoëziefietstocht daarentegen is geheel nieuw, deze bevat geen gedichten die ook in de wandeling voorkomen.

Het is natuurlijk mogelijk om zowel aan een wandeling als aan een fietstocht deel te nemen, op dezelfde dag of op verschillende data. Geef je dan voor beide op (dus via twee formulieren, zie hieronder).

Data en tijden

Op onderstaande data en tijdstippen kun je met mij meegaan om Utrechtse straatpoëzie te ontdekken. Reserveren is verplicht. Dit doe je door op de link achter de gekozen datum en tijd te klikken en het formulier in te vullen.

Je reservering is pas compleet wanneer je de deelnamekosten (€15,- per persoon) hebt overgemaakt naar NL13INGB0007963389 t.n.v. De Utrechtse Boekenbar. Vermeld hierbij: [naam] + [straatpoëziewandeling OF straatpoëziefietstocht] + [datum van de wandeling of fietstocht].

  • Zondag 7 april, 12:00 uur: straatpoëziewandeling. [GEWEEST]
  • Zondag 7 april, 15:00 uur: straatpoëziefietstocht*. [GEWEEST]
  • Zondag 19 mei, 12:00 uur: straatpoëziewandeling. [GEWEEST]
  • Zondag 19 mei, 15:00 uur: straatpoëziefietstocht*. [GEWEEST]
  • Zondag 26 mei, 15:00 uur: straatpoëziewandeling. [GEWEEST]
  • Zondag 30 juni, 12:00 uur: straatpoëziewandeling. [GEWEEST]
  • Zondag 30 juni, 15:00 uur: straatpoëziefietstocht*. [GEWEEST]
  • Zondag 14 juli, 15:00 uur: straatpoëziewandeling i.s.m. We Are Public.
  • Zondag 11 augustus, 15:00 uur: straatpoëziefietstocht i.s.m. We Are Public.

Planning

Telkens geldt de volgende planning:

Straatpoëziewandeling
11:50 uur verzamelen onder de Domtoren
12:00 uur vertrekken
13:00 – 13:30 uur pauze bij De Utrechtse Boekenbar (drankje inbegrepen)
14:30 uur weer terug onder de Domtoren

Straatpoëziefietstocht
14:50 uur verzamelen op het Jaarbeursplein
15:00 uur vertrekken
16:00 – 16:30 uur pauze bij De Utrechtse Boekenbar (drankje inbegrepen)
17:30 uur weer terug op het Jaarbeursplein

* Voor de straatpoëziefietstochten geldt dat je zelf een fiets moet meenemen. Mocht je van buiten Utrecht komen: op het Jaarbeursplein kun je een OV-fiets huren bij de fietsenstalling onder de trap (Jaarbeursplein 14). Vanuit de centrale stationshal loop je richting de Jaarbeurs. Je loopt de trap af en vindt de fietsenstalling aan de rechterkant. Hier vind je meer informatie over het huren van een OV-fiets op het Jaarbeursplein.

Vragen

Voor inhoudelijke vragen over de activiteiten kun je contact opnemen met mij.

Voor vragen over de reserveringen en betalingen kun je contact opnemen met Tim van den Hoed van De Utrechtse Boekenbar: tim@deutrechtseboekenbar.nl

Poëzieworkshop

Naast bovenstaande straatpoëziemiddagen organiseren Tim en ik op vrijdagavond 3 mei 2019 een poëzieworkshop, voor iedereen die meer poëzie wil lezen en schrijven. Klik hier voor meer informatie over die workshop.