Evenementen

Heb je interesse in een lezing, workshop, gastcollege, brainstormsessie of adviesgesprek over poëzie in het algemeen of poëzie buiten het boek in het bijzonder? Contacteer me via deze pagina.

Lezingen

VERWACHT

2024

Dinsdag 27 februari 2024 geef ik gastcolleges over poëzie voor de Rector’s League van de Universiteit Utrecht, op het Schoonhovens College.

Woensdag 22 mei 2024 geef ik een college en leid ik een straatpoëziewandeling voor middelbare scholieren, in het kader van de Alfa-Academie van de Universiteit Utrecht.

GEWEEST

2024

Zaterdag 3 februari 2024 gaf ik een lezing over poëzie buiten de canon, aan de Sorbonne Universiteit in Parijs, tijdens een bijeenkomst van het onderzoeksproject Canon Factory (een samenwerking tussen neerlandici, germanisten, anglicisten en scandinavisten), op uitnodiging van Kim Andringa.

Vrijdag 19 januari 2024 leidde ik, samen met andere gidsen uit Team Straatpoëzie, een straatpoëziewandeling door Utrecht met middelbare scholieren van GSG Guido in Amersfoort (via Neelke Ebbelink).

2023

Donderdag 21 december 2023 gaf ik poëzieworkshops op mijn oude middelbare school, het Marnix College in Ede, in het kader van Rector’s League van de Universiteit Utrecht.

Donderdag 19 oktober 2023 gaf ik een gastcollege over ‘Materialiteit en poëzie’ aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, op uitnodiging van Jos Joosten.

Vrijdag 6 oktober 2023 gaf ik een gastcollege over ‘Poëzie buiten het boek’ aan de Universiteit van Amsterdam, op uitnodiging van Aafje de Roest.

Maandag 25 september 2023 gaf ik een lezing over ‘De betekenissen van adem in podiumpoëzie’, tijdens de studiemiddag ‘Poëzie en het lichaam’ aan de Universiteit Utrecht, georganiseerd door Helena Van Praet en Laurens Ham.

Dinsdag 5 september 2023 leidde ik een straatpoëziewandeling door Utrecht, voor de nieuwe eerstejaarsstudenten Nederlands aan de Univeristeit Utrecht, in samenwerking met studievereniging Awater.

Maandag 7 augustus 2023 gaf ik een lezing over poëzie en lyriek aan de Universiteit Gent, tijdens de Zomerschool voor internationale neerlandici van de Taalunie.

Maandag 6, dinsdag 7 en woensdag 8 maart 2023 gaf ik poëzieworkshops op drie Nederlandse scholen in Zwitersland en Frankrijk (twee in Genève en één in Ferney-Voltaire).

Zaterdag 4 maart 2023 gaf ik in Parnassos in Utrecht een lezing over straatpoëzie tijdens de Familiedag van Awater, de studievereniging van de BA Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht.

Woensdag 8 februari 2023 nam ik in de Kargadoor in Utrecht samen met Jasper Albinus en Euphemia (Effie) Ophelders plaats in de jury van de Bellum Poetica, de jaarlijkse poetry slam van Awater, de studievereniging van de BA Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht.

2022

Kila van der Starre interviewt Wim Manuhutu, Babs Gons en Kathleen Ferrier tijdens de Abraham Kuyper Lezing van Babs Gons op het Déjà VU Festival in Amsterdam in juni 2022. Fotograaf: Yvonne Compier.

Vrijdag 18 november 2022 gaf ik een lezing en een workshop over straatpoëzie in Bibliotheek Nieuw Waldeck in Den Haag.

Vrijdag 21 oktober 2022 gaf ik in Antwerpen een lezing over Instagrampoëzie en andere vormen van digitale literatuur als inspiratielunchlezing voor de medewerkers van het Letterenhuis en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (besloten bijeenkomst).

Vrijdag 30 september 2022 gaf ik in Gorinchem een lezing over straatpoëzie.

Woensdag 21 september gaf ik een online workshop over poëzie en media voor leraren, in een nascholingsreeks van de Radboud Universiteit Nijmegen, in samenwerking met Jeroen Dera en Aafje de Roest. Op 7 september, 5 oktober en 19 oktober waren de andere online workshops in de reeks.

Dinsdag 6 september nam ik eerstejaarsstudenten Nederlands aan de Universiteit Utrecht mee op straatpoëziewandeling door Utrecht, georganiseerd door studievereniging Awater (besloten bijeenkomst).

Woensdag 17 augustus 2022 leidde ik een straatpoëziewandeling door Utrecht voor de deelnemers aan de Zomerschool voor neerlandici uit heel de wereld, georganiseerd door de Universiteit Utrecht en de Taalunie (besloten bijeenkomst).

Maandag 8 augustus 2022 werd ik online geïnterviewd door drie internationale neerlandici die deelnamen aan de Zomercursus Nederlands van de Taalunie en het Universitair Talencentrum (UCT) van de Universiteit Gent (besloten bijeenkomst).

Donderdag 7 juli gaf ik een workshop over straatpoëzie in het onderwijs, tijdens een conferentie van LanguageOne in Den Haag voor alle locatieleiders en docenten Nederlands van hun scholen in het buitenland.

Donderdag 16 juni 2022 verzorgde ik een lezing in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam tijdens het Jong Bibliotheek Netwerk Congres.

Donderdag 16 juni 2022 was ik host en interviewer tijdens het programma rond de Abraham Kuyper Lezing van Babs Gons aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, tijdens het Déjà VU Festival.

Donderdag 9 juni 2022 leidde ik een straatpoëziefietstocht door Utrecht voor studiestichting Awater (besloten bijeenkomst).

Zaterdag 21 mei 2022 gaf ik een lezing in Antwerpen tijdens het congres Het Schoolvak Nederlands.

Zondag 15 mei 2022 gaf ik van 14:00 tot 16:30 uur een workshop poëzie lezen en schrijven in De Lindenberg in Nijmegen.

Kila van der Starre geeft een Brainwash Talk in De Brakke Grond in Amsterdam in mei 2021 (in juli 2021 uitgezonden op NPO2). Fotograaf: Anna van Kooij.

Maandag 11 april 2022 gaf ik een lezing bij ELTE Néderlandisztika, de vakgroep Nederlands aan de Universiteit van Boedapest in Hongarije.

Zaterdag 9 april 2022 gaf ik een workshop op De Nederlandse School in Boedapest in Hongarije.

Zaterdag 2 april 2022 verzorgde ik twee workshops over het lezen van en praten over poëzie, tijdens de Neerlandistiekdagen in Groningen (van 14:15 tot 15:15 uur en van 15:30 tot 16:30 uur).

Vrijdag 25 maart 2022 speelde ik een kleine rol in de poëzie-en-impro-voorstelling van Collectief XX in De Lindenberg in Nijmegen, waarvoor ik ze had getraind.

Dinsdag 22 maart 2022 gaf ik een lezing tijdens het HvA-Poëziefestival aan de Hogeschool van Amsterdam.

Woensdag 26 januari 2022 gaf ik een college over poëzie buiten het boek in de postacademische cursus over recente Nederlandse en Vlaamse literatuur van de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Kila van der Starre op de Nederlandse School in Boedapest in april 2022. Fotograaf: Martine Bijvoet.

Woensdag 2 februari 2022 gaf ik een lezing in Breda bij de Orde van den Prince.

2021

Donderdag 2 december 2021 zou ik een lezing over straatpoëzie verzorgen in Tricht, maar deze werd geannuleerd wegens Covid.

Woensdag 24 november 2021 gaf ik een online workshop over Instagrampoëzie aan leraren van groep 7/8 en VO-docenten, voor de LucasAcademie van LucasOnderwijs, van 16 tot 17:30 uur (besloten bijeenkomst).

Zaterdag 20 november 2021 zou ik een workshop geven tijdens het congres Het Schoolvak Nederlands in Antwerpen, maar het congres werd geannuleerd wegens Covid.

Donderdag 18 november 2021 leidde ik een straatpoëziewandeling door Utrecht voor docenten van het Niftarlakecollege in Maarssen (besloten bijeenkomst).

Woensdag 17 november 2021 gaf ik een online workshop voor docenten over naar aanleiding van hedendaagse poëzie met leerlingen in gesprek gaan over maatschappelijke kwesties. De reeks werd georganiseerd door Radboud Universiteit Nijmegen, in het teken van Jeroen Dera’s boek Poëzie als alternatief (2021).

Zondag 7 november 2021 leidde ik een straatpoëziewandeling door Utrecht voor een groep leraren uit Amersfoort (besloten bijeenkomst).

Vrijdag 5 november 2021 gaf ik een workshop en een lezing over straatpoëzie voor City of Literature Leeuwarden, tijdens de lancering van de nieuwe website over straatgedichten in Leeuwarden.

Woensdag 3 november 2021 gaf ik een gastles over improvisatietheater en poëzie bij Collectief XX in Nijmegen (besloten bijeenkomst).

Woensdag 3 november 2021 leidde ik een Engelstalige straatpoëziewandeling door Utrecht, voor studenten van University College Utrecht (besloten bijeenkomst).

Zaterdag 30 oktober 2021 gaf ik een lezing tijdens een bijeenkomst van de Haikukring Nederland in Boskoop.

Woensdag 27 oktober 2021 leidde ik een straatpoëziewandeling door Utrecht voor leraren van de Werkplaats in Bilthoven (besloten bijeenkomst).

Dinsdag 26 oktober 2021 gaf ik workshops op het Marnix College in Ede (besloten bijeenkomst).

Vrijdag 22 oktober 2021 leidde ik een straatpoëziewandeling door Utrecht, voor studenten in de cursus ‘Meertaligheid’ aan de Universiteit Utrecht (besloten bijeenkomst).

Vrijdag 15 oktober 2021 gaf ik een gastcollege aan leraren Nederlands in opleiding aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in Nijmegen (besloten bijeenkomst).

Woensdag 6 oktober 2021 leidde ik een online adviesgesprek over poëzieonderwijs met leraren Nederlands van CSG Reggesteyn in Nijverdal (besloten bijeenkomst).

Vrijdag 1 oktober 2021 gaf ik een lezing over poëzie (en lyriek) tijdens het wetenschapfestival Betweter in TivoliVredenburg in Utrecht.

Zondag 12 september 2021 gaf ik vier workshops over het combineren van poëzie en improvisatietheater in Utrecht tijdens de Improspeur, een evenement van het Nederlands Theatersporttoernooi.

Vrijdag 17 september 2021 leidde ik een straatpoëziewandeling door Amsterdam voor leerlingen van het Haarlemmermeer Lyceum (besloten bijeenkomst).

Vrijdag 10 september 2021 leidde ik een straatpoëziewandeling door Gouda, voor leraren Nederlands van het Driestar College in Gouda (besloten bijeenkomst).

Dinsdag 3 augustus 2021 gaf ik een online workshop over poëzie buiten het boek, tijdens de Zomercursus Nederlandse Taal en Cultuur van het Universitair Centrum voor Talenonderwijs van de Universiteit Gent.

Kila van der Starre geeft een Brainwash Talk in De Brakke Grond in Amsterdam in mei 2021 (in juli 2021 uitgezonden op NPO2).

Zondag 25 juli werd op NPO2 (Human) mijn Brainwash Talk uitgezonden over poëzie. De opname is hier online terug te kijken.

Woensdag 21 juli 2021 gaf ik een online gastcollege voor de Universiteit van Oldenburg over mijn proefschrift (besloten bijeenkomst).

Woensdag 7 juli, vrijdag 16 juli en zaterdag 17 juli 2021 leidde ik straatpoëziewandelingen door Utrecht voor de Utrecht Summer School.

Maandag 5 juli 2021 leidde ik een straatpoëziewandeling door Utrecht voor Jong OBP (besloten bijeenkomst).

Donderdag 1 juli 2021 gaf ik een online workshop over crowdsourcing, citizen science en open science, tijdens de Research Funding Days van de Universiteit Utrecht. De opname is voor UU-medewerkers voor korte tijd terug te kijken op Intranet.

Donderdag 24 juni 2021 nam ik een groep middelbare scholieren van de Amsterdam International Community School mee op straatpoëziewandeling door Amsterdam (besloten bijeenkomst).

Zaterdag 19 juni 2021 gaf ik in Groningen voor Noordwoord een workshop over het geven van poëzieworkshops.

Zondag 13 juni 2021 interviewde ik tijdens het Poetry International Festivalprogramma ‘End of an Ear’ Selena Waas en Ilse Jobse, die beiden teksten performen (respectievelijk poëzie en songteksten) in Nederlandse Gebarentaal. Liesbeth Wulffraat tolkte ons gesprek. Meer info.

Kila van der Starre interviewt Raymond Antrobus tijdens het Poetry International Festival 2021 in Rotterdam. Foto: Fred Ernst.

Zaterdag 12 juni 2021 interviewde ik tijdens het Poetry International Festival de Dove Jamaicaans-Britse dichter Raymond Antrobus. Liesbeth Wulffraat tolkte ons gesprek en Theo Stoop tolkte de poëzievoordrachten van Raymond. Meer info.

Zaterdag 12 juni 2021 waren Jelle Pieters (De Man met de Pen) en ik te gast bij het radioprogramma De Taalstaat op Radio 1, om te vertellen over voetbalflarfpoëzie. Luister het gesprek hier terug.

Vrijdag 11 juni 2021 gaf ik een online lezing over poëzie in de klas tijdens een programma van het Poetry International Festival. Meer info.

Dinsdag 8 juni 2021 gaf ik een online adviesgesprek aan docenten Nederlands op Het Schoter in Haarlem (besloten bijeenkomst).

Vrijdag 4 juni 2021 gaf ik een online gastcollege in de lerarenopleiding Nederlands aan Fontys in Sittard over poëzie in de klas.

Donderdag 3 juni 2021 gaf ik een online workshop voor tijdschrift Vooys, rond hun themanummer over ‘Literatuur in de praktijk’.

Kila van der Starre geeft een lezing over straatpoëzie in Perdu in Amsterdam in 2020. Foto: Annelies Verhelst.

Zondag 30 mei 2021 nam ik in De Brakke Grond in Amsterdam een Brainwash Talk op, die op 25 juli werd uitgezonden op televisie (Human, NPO2) (besloten bijeenkomst).

Donderdag 27 mei 2021 gaf ik een lezing in Nijmegen tijdens het congres ‘Neerlandistiek in het Nieuws’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Vrijdag 21 mei 2021 nam ik in het kader van U-Talent aan de Universiteit Utrecht een hele middag een groep middelbare scholieren mee in de wereld van straatpoëzie: een minicollege, een straatpoëziewandeling in de app VERS en een creatief schrijfworkshop.

Woensdag 12 mei 2021 gaf ik ’s avonds een online lezing over poëzie buiten het boek en didactiek, voor het Vakdidactisch Netwerk Nederlands Utrecht.

Maandag 10 mei 2021 nam ik in opdracht van Bibliotheek Utrecht en TivoliVredenburg een korte video op in TivoliVredenburg over ‘Hoe lees je Instagrampoëzie?’, in de reeks ‘Dat is de kunst!’. Bekijk de video hier.

Zaterdag 24 april 2021 gaf ik een online workshop ‘verdwalen in de poëzie’ voor Creatief Schrijven vzw.

Woensdag 21 april 2021 gaf ik een online gastcollege aan de Universiteit van Amsterdam, in de cursus ‘De Nieuwste Nederlandse Letterkunde’ (besloten bijeenkomst).

Woensdag 7 april 2021 gaf ik een online workshop over poëzie buiten het boek in de klas tijdens een leesconferentie in Deventer.

Dinsdag 30 maart 2021 gaf ik een online lezing over poëzie buiten het boek tijdens een maandelijkse meeting met Nederlandse stadsdichters, op aanvraag van Pieter Stroop van Renen (besloten bijeenkomst).

Woensdag 17 maart 2021 gaf ik om een online workshop over Instagrampoëzie, in het kader van de AMAI Awards.

Maandag 15 maart 2021 gaf ik een online lezing over poëzie buiten het boek voor de afdeling Plantiniana van de Orde Van den Prince in Antwerpen (besloten bijeenkomst).

Donderdag 11 maart 2021 gaf ik een online lezing over Instagrampoëzie tijdens het Poëziefestival van de Hogeschool van Amsterdam.

Vrijdag 26 februari 2021 gaf ik een gastcollege over ‘poëzie buiten het boek’ in de cursus ‘Taal in/en cultuur’ van de Universiteit van Amsterdam, op uitnodiging van Martje Wijers (besloten bijeenkomst).

poëziefestival hva 4

Carmien Michels, Kila van der Starre en Ted van Lieshout tijdens het Poëziefestival van de Hogeschool van Amsterdam in 2016.

Maandag 22 februari 2021 zou ik als presentator en interviewer optredens tijdens ‘Besmette Stad’, een 24-uur-Paul-van-Ostaijen-marathon van deBuren, in De Brakke Grond in Amsterdam. Ik moest echter helaas afzeggen wegens coronoklachten (bleek gelukkig geen corona te zijn!). Gelukkig kon Ellen Deckwitz mij last minute vervangen.

Zondag 14 februari 2021 ging ik tussen 13.30 en 15.00 uur online met Heidi Koren, Tsead Bruinja, Anne Vegter en Olga van Marion in gesprek over ‘liefde en poëzie door de eeuwen heen’, tijdens een ‘KB Café’ van de Koninklijke bibliotheek in Den Haag. Het evenement is hier terug te kijken.

Donderdag 18 februari 2021 zou ik workshops geven op het Herman Wesselink College in Amstelveen (besloten bijeenkomst). [GEANNULEERD WEGENS CORONA]

Vrijdag 12 februari 2021 verdedigde ik mijn proefschrift Poëzie buiten het boek. De circulatie en het gebruik van poëzie (Universiteit Utrecht). Klik hier om de opname van de verdediging terug te kijken. Klik hier om het proefschrift te downloaden als gratis e-boek.

Dinsdag 9 februari 2021 gaf ik een online workshop over straatpoëzie voor Bibliotheek Hoogstraten.

Donderdag 4 februari 2021 gaf ik een online lezing over poëzie in Nederland en Vlaanderen voor de Utrechtse afdeling van De Orde van den Prince (besloten bijeenkomst).

Zondag 31 januari 2021 werd ik om 20 uur online geïnterviewd via Instagram Live over mijn onderzoek, door Gershwin Bonevacia, de stadsdichter van Amsterdam.

Zondag 31 januari 2021 gaf ik tussen 14:00 en 15:30 uur een online workshop over Instagrampoëzie voor SLAN, Buiten Zinnen, Wintertuin en de openbare bibliotheek Nijmegen.

Zaterdag 30 en zondag 31 januari 2021 zou ik in samenwerking met de openbare bibliotheek Utrecht straatpoëziewandelingen door het centrum van Utrecht leiden. [AFGELAST WEGENS CORONA]

Woensdag 27 januari 2021 nam ik bij de KennisMakerijRevue in de Bibliotheek LocHal in Tilburg een videolezing op over straatpoëzie.

Dinsdag 26 januari 2021 gaf ik een online lezing over Instagrampoëzie tijdens de Humanities Honors Plenary Meeting van de Universiteit Utrecht (besloten bijeenkomst).

Maandag 18 januari 2021 gaf ik van 16 tot 17:30 uur een online workshop over Instagrampoëzie in de klas, voor het Onderwijsnetwerk Zuid-Holland.

Zaterdag 9 januari 2021 zou ik van 15.00 tot 16.30 uur een poëzieworkshop voor ViaJacobi in de Jacobikerk in Utrecht geven. [GEANNULEERD WEGENS CORONA]

Woensdag 6 januari 2021 gaf ik drie online poëzieworkshops voor het Udens College (besloten bijeenkomsten).

2020

Arjan den Boer en ik maakten eind 2020 een podcastaflevering (50 minuten) voor Oud-Utrecht over Utrechtse straatpoëzie. De aflevering is hier terug te luisteren.

Woensdag 16 december 2020 gaf ik vier online workshops over Instagrampoëzie voor het Jeroen Bosch College in Den Bosch (besloten bijeenkomst).

Donderdag 10 december 2020 organiseerde Stichting Lezen het wetenschappelijke congres ‘De nieuwe lezer: lezen in het digitale tijdperk’ in Utrecht. Ik gaf een online lezing over Instagrampoëzie en jonge digitale poëzielezers. Kijk hier de sessie terug (met Aafje de Roest en Daan Beeke).

Dinsdag 1 december 2020 gaf ik voor de Taalunie in de reeks ‘Lichtpuntjes van het Nederlands’ een online lezing over poëzie buiten het boek. Kijk hier de lezing terug.

Maandag 30 november 2020 gaf ik een online workshop over het schrijven van straatpoëzie voor Utrechtse studenten Nederlands (besloten bijeenkomst).

Kila van der Starre tijdens het Poëziefestival van de Hogeschool van Amsterdam in 2016.

Dinsdag 24 november 2020 gaf ik samen met Jeroen Dera een online workshop over ervaringsgericht poëzieonderwijs tijdens De Dag van het Literatuuronderwijs. De workshop is hier terug te kijken.

Zondag 22 november 2020 leidde ik een straatpoëziewandeling door Utrecht voor een verjaardagsfeest (besloten bijeenkomst).

Vrijdag 20 november 2020 gaf ik een online workshop over Instagrampoëzie, voor Dactylus, de academie voor schrijfdocenten.

Woensdag 18 november 2020 gaf ik workshops over het schrijven van kortverhalen op het Collaercollege in Nijkerk (besloten bijeenkomsten).

Woensdag 11 november 2020 gaf ik een online lezing over straatpoëzie voor Studium Generale van de Universiteit Eindhoven. Je kunt de lezing hier terugkijken.

Zondag 8 november 2020 gaf ik een online lezing over spoken word in Nederland in videovorm tijdens het Unbound Festival van De Nieuwe Liefde en SLAA. Meer informatie vind je hier.

In oktober 2020 kwam het project ‘Lang Zullen We Zullen’ online, een samenwerking tussen deBuren en de VRT. Ik maakte daarvoor over acht boeken ‘bouwpakketten’ voor leesclubs (hier te vinden). Daarnaast nam ik drie video’s op waarin ik tips geef over het opstarten van een leesclub, het samen praten over een poëziebundel en het samen praten over een roman (hier te vinden).

Zaterdag 31 oktober 2020 zou ik een lezing over straatpoëzie geven voor de Haikukring in Boskoop. [GEANNULLEERD wegens Corona]

Vrijdag 30 oktober 2020 gaf ik een online workshop aan studenten aan de Universiteit Antwerpen over poëzie en de samenleving (besloten bijeenkomst).

Woensdag 28 oktober 2020 gaf ik een online workshop over het combineren van improvisatietheater en poëzie, voor het festival BENGEL (Belgen En Nederlanders Geven Elkaar Les.online).

Vrijdag 9 oktober 2020 leidde ik een online leesclub voor Wintertuin over de poëziebundel Ik vond geen spoken in Achtmaal van Dean Bowen.

Vrijdag 9 oktober 2020 gaf ik in Utrecht een gastcollege over straatpoëzie (besloten bijeenkomst).

Vrijdag 2 oktober 2020, online gastcollege over ‘poëzie buiten het boek in de klas’, in de lerarenopleiding Nederlands aan de HAN (besloten bijeenkomst).

Zaterdag 18 september 2020, gastworkshop over straatpoëzie, in de lessenreeks ‘The Poetry Class’ van Gershwin Bonevacia, in het museum Ons Lieve Heer op Solder in Amsterdam.

Kila van der Starre bij het televisieprogramma Mondo in 2021. Fotograaf: Geert Broertjes.

Zaterdag 12 september 2020, straatpoëziewandeling door Utrecht voor een familieuitje (besloten bijeenkomst).

Vrijdag 11 september 2020, interview door Miriam Pieters (met Charlotte Van den Broeck, Jeroen Dera en mij) tijdens de boekpresentatie in boekhandel Donner in Rotterdam van het tweede poëzie-doe-boek in de reeks woorden temmenvan kop tot teen’ met Charlotte Van den Broeck en Jeroen Dera.

Donderdag 10 september 2020, straatpoëziewandeling door Utrecht voor het Soroptimistennetwerk Zeist (besloten bijeenkomst).

Zaterdag 29 augustus 2020, interview en workshop over straatpoëzie in Bibliorura, de openbare bibliotheek van Roermond, in het kader van de onthulling van het straatgedicht van Brohlin op de trap vóór de bieb, dat hij maakte onder begeleiding van mij als straatpoëzieadviseur.

Maandag 24 augustus 2020, online workshop over straatpoëzie voor Taalbaas.org, voor iedereen tussen de 12 en 18 jaar.

Zondag 23 augustus 2020, straatpoëziewandeling door Utrecht voor een verjaardag (besloten bijeenkomst).

Woensdag 15 juli 2020, lezing ‘Instapoetry in the Netherlands and Flanders. Online poetry from a national and global perspective’ tijdens een internationaal Zoom-congres over Instapoetry, georganiseerd door de Universiteit van Glasgow.

Woensdag 8 juli 2020, straatpoëziewandeling door Utrecht voor lerarenopleiders Nederlands aan de Hogeschool van Amsterdam (besloten bijeenkomst).

Maandag 8 juni 2020, interactieve lezing over poëzie in de klas via Teams voor leraren in opleiding aan Fontys in Sittard (besloten bijeenkomst).

Maandag 18 mei 2020, interactief minicollege en schrijfworkshop via Zoom over Instagrampoëzie, in samenwerking met De Nieuwe Liefde (ter vervanging van fysieke workshop op zondag 17 mei 2020). De opname kan hier terug worden gekeken.

Zondag 17 mei 2020, workshop over Instagrampoëzie bij De Nieuwe Liefde in Amsterdam, van 16 tot 17:30 uur. [AFGELAST WEGENS CORONA, wel vervangen door Zoom-workshop op maandag 18 mei 2020]

Donderdag 30 april 2020, een lezing bij Studium Generale van de Technische Universiteit Eindhoven. [AFGELAST WEGENS CORONA]

Dinsdag 28 april 2020, lezing bij Studium Generale van Maastricht Universiteit. [AFGELAST WEGENS CORONA]

Zondag 19 april 2020, een lezing en interview over Instagrampoëzie in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. [AFGELAST WEGENS CORONA]

Donderdag 9 april 2020, twee poëzieworkshops tijdens de middag ‘Inspiratie en scholing: creatief schrijven’ van de werkgroep ‘Onderzoek en Didactiek van Levende Talen Nederlands’ in Haarlem. [AFGELAST WEGENS CORONA]

Vrijdag 3 april 2020, workshop over Instapoëzie voor Nederlandse docenten Duits, tijdens het mini-Nationaal Congres Duits in het Goethe-Instituut in Amsterdam.  [AFGELAST WEGENS CORONA]

Donderdag 2 april 2020, straatpoëziewandeling door Utrecht, groep studenten uit Hongarije (besloten bijeenkomst). [AFGELAST WEGENS CORONA]

Maandag 23 maart 2020, drie workshops tijdens De Inktaap in Rotterdam. [VERPLAATST WEGENS CORONA]

Zaterdag 21 maart 2020, Prijsuitreiking De Grote Poëzieprijs in de Brakke Grond in Amsterdam (ik zetelde in de jury). [AFGELAST WEGENS CORONA]

Zaterdag 7 maart 2020 gaf ik een straatpoëziewandeling door Leiden, tijdens de Neerlandistiekdagen.

‘Crowdsourcingswebsite Straatpoezie.nl’, Open Science Community Utrecht, Universiteit Utrecht, donderdag 5 maart 2020.

Donderdag 27 februari 2020 werd ik tijdens de Wintertuinsessie van Merel van Slobbe, een literaire talkshow van De Nieuwe Oost | Wintertuin, live geïnterviewd over mijn onderzoek naar poëzie puiten het boek, in de Expoplu te Nijmegen.

‘Onderzoek doen naar poëzie buiten het boek’, Universiteit van Amsterdam, woensdag 19 februari 2020. [Een gastcollege aan/gesprek met een groep MA-studenten.]

‘Poëzie lezen en schrijven’, Herman Wesselink College, Amstelveen, donderdag 6 februari 2020 [4 workshops].

‘Straatpoëzie in Nederland en Vlaanderen’, Perdu, Amsterdam, woensdag 5 februari 2020.

‘(Straat)poëzie lezen en schrijven’, INDEX Books Leiden, dinsdag 4 februari 2020.

‘Poëzie lezen en schrijven’, Griftland College, Soest, dinsdag 4 februari 2020 [onderdeel van de Rector’s League van Universiteit Utrecht].

‘What Non-Book Poetry Can Tell Us About Poetry in the 21st Century’, Universiteit Trier, woensdag 29 januari 2020.

‘Poëzie is overal’, keynote-lezing en een workshop tijdens de Dag van de Taal, Kunst en Cultuur in Groningen, vrijdag 17 januari 2020.

‘Poëzie lezen: metrumanalyse’, Gregorius College, Utrecht, woensdag 22 januari 2020.

Maandag 13 januari, 27 januari, 10 februari en 2 maart 2020 gaf ik een reeks poëzieworkshops op het Christelijk Lyceum Veenendaal.

2019

Street poetry walk through Utrecht, ‘Literature and the City’, University College Utrecht, 29 november 2019.

Vier poëzieworkshops op het Udense College, 20 november 2019, 9:30 uur.

Panel over rouwpoëzie, Poëziecentrum Gent, 14 november 2019. Het evenement werd georganiseerd door Poëziecentrum en Vormingplus Gent-Eeklo. [Met Siel Verhanneman, Anneke Brassinga, Uus Knops en Bram Lambrecht.]

Gastcollege over het onderwijzen van poëzie, cursus Literatuuronderwijs, Universiteit Utrecht, 15 oktober 2019.

Twee lezingen over het lezen van poëzie (Engelstalig), ‘Poetry In Action’, Maastricht, 8 oktober 2019.

Gastcollege over straatpoëzie en straatpoëziewandeling door Utrecht, cursus Meertaligheid, Universiteit Utrecht, 27 september 2019.

Straatpoëziefietstocht door Utrecht i.s.m. We Are Public, 11 augustus 2019.

Straatpoëziewandeling door Utrecht i.s.m. We Are Public, 14 juli 2019.

Straatpoëziewandeling en -fietstocht door Utrecht, in samenwerking met De Utrechtse Boekenbar, 30 juni 2019.

Poëzieworkshop voor leraren in Den Haag tijdens het Symposium Onderwijsnetwerk Zuid-Holland, 27 juni 2019.

Straatpoëziewandeling door Utrecht voor Onze Taal-leden, 23 juni 2019.

Straatpoëziewandeling (in het Engels) door Utrecht voor de onderzoeksgroep ICON aan de UU, 20 juni 2019.

Kila van der Starre tijdens LUCI Conference in Rotterdam in 2019.

Poëzieworkshop tijdens het Poetry International Festival in Rotterdam, samen met Babette Zijlstra, 16 juni 2019.

Straatpoëziewandelingen door Utrecht voor studenten Geneeskunde, 11 juni 2019.

Straatpoëziewandeling en -fietstocht door Utrecht, in samenwerking met De Utrechtse Boekenbar, 19 mei 2019.

‘Woorden temmen’, 10 mei 2019, twee gastlessen op het Corlaer College in Nijkerk.

‘Poëzie lezen en schrijven’, 3 mei 2019, poëzieworkhop in De Utrechtse Boekenbar.

Straatpoëziewandeling door Utrecht voor Starters4Communities, 26 april 2019.

Op 10 april kwam ik in Roermond samen met dichter-rapper Brohlin Coumans, om een één-op-één-werksessie te leiden over straatpoëzie, omdat Brohlin het eerste straatgedicht mag maken voor Roermond. [In opdracht van Huis voor de Kunsten Limburg en Bibliotheek Roermond.]

‘Straatpoëzie’, 9 april 2019, gastles op het Newmancollege in Breda.

‘Poëzie lezen en schrijven’, 9 april 2019, twee workshops op het Onze Lieve Vrouwelyceum, Breda.

Op zondag 7 april leidde ik een straatpoëziewandeling en -fietstocht door Utrecht, in samenwerking met De Utrechtse Boekenbar.

‘Woorden temmen. Poëzie lezen en schrijven’, 6 april 2019, twee workshops tijdens het Via Jacobi Festival in de Jacobikerk in Utrecht.

Kila van der Starre tijdens een straatpoëziewandeling door Utrecht in 2019. Fotograaf: Myrthe van Veen.

Straatpoëziewandeling door Utrecht, 5 april 2019, voor studievereniging Euphorion.

‘Street poetry and light’, 29 maart 2019, LUCI Conference, Rotterdam.

‘Waar is het gedicht “Eb” van M. Vasalis?’, 26 maart 2019, Hogeschool van Amsterdam Poëzieavond.

Straatpoëziewandeling met de medewerkers van het Pieter Baan Centrum, 22 maart 2019.

‘Metaforen in poëzie, proza, kranten en op protestborden’, dinsdag 12 maart 2019, De Inktaap, Rotterdam.

‘Poëzie buiten het boek in het creatief schrijfonderwijs’, dinsdag 29 januari 2019, Bibliotheek Mechelen, masterclass voor Creatief Schrijven.

‘Poëzie en jongeren’, 23 januari 2019, beleidsoverleg Roermond, in opdracht van Huis voor de Kunsten Limburg.

‘Woorden temmen: beeldspraak, rijm, neologismen en metrum’, dinsdag 15 januari 2019, Gregorius College, Utrecht [in het kader van een project voor de Centre for Humanities aan de Universiteit Utrecht]. Lees hier een verslag dat de DUB maakte over de workshop.

‘Woorden temmen: poëzie lezen en schrijven’, maandag 14 januari 2019, Visio (middelbare school voor blinden en slechtzienden) in Grave.

poëziefestival hva 9

Kila van der Starre tijdens het Poëziefestival van de Hogeschool van Amsterdam in 2016.

2018

‘Instagram Poetry. Online poetry and in books’, woensdag 19 december 2018, Rome, tijdens het congres ‘Changing Literacies for the Boundless Book’ in het KNIR (Koninklijk Nederlands Instituut Rome).

‘Poëzie buiten het boek’, woensdag 12 december 2018, tijdens de Permanente Vormingsreeks ‘buiten het boek’ aan de Universiteit Gent.

Panelgesprek over straatpoëzie en podiumpoëzie, 8 december 2018, auteursdag Vlaamse Auteursvereniging, Antwerpen.

‘Poëzie in de klas’ en ‘(Instagram)poëzie in de klas’, dinsdag 20 november 2018, tijdens de Dag van het Literatuuronderwijs in Rotterdam (de tweede interactieve lezing gaf ik in samen met Jeroen Dera).

‘Hoe lees en schrijf ik poëzie?’, vrijdag 9 november 2018, tijdens een ‘Hoe lees ik…?’-bijeenkomst in de openbare bibliotheek van Venlo (Lidewijde Paris gaf een lezing over proza), op initiatief van Huis voor de Kunsten Limburg.

‘Woorden temmen’, donderdag 8 november 2018, tijdens de Dag van de Literatuurkritiek in Amsterdam, samen met Babette Zijlstra.

‘Poëzie in het wild en in de klas’, dinsdag 30 oktober 2018, tijdens de de studiemiddag ‘Poëzie in de klas’ in Utrecht, een samenwerking tussen Stichting Lezen, het Nederlands Letterenfonds en de Universiteit Utrecht.

Straatpoëziewandeling met een Utrechtse leesclub, 8 juli 2018.

Straatpoëziewandelingen door Utrecht, zondag 22 april, 27 mei, 1 juli, en 5 augustus 2018, in samenwerking met De Utrechtse Boekenbar.

Interview over poëzie in Nederland en Vlaanderen en het doen van literatuurwetenschappelijk onderzoek, door studenten aan de Universidad La Salle Oaxaca in Mexico, via Skype, 23 mei 2018 [uitgenodigd door Sebastiaan van der Starre].

Gastles over straatpoëzie, 15 mei 2018, Niftarlake College Maarssen.

‘Poëzie buiten het boek. Straatpoëzie’, gastcollege bij poëziecursus, Het Literatuurhuis, Utrecht, 14 mei 2018 [uitgenodigd door Ingmar Heytze].

Straatpoëziewandeling door Utrecht, in samenwerking met De Utrechtse Boekenbar, 22 april 2018. Meer info.

Lezing over straatpoëzie tijdens het ‘Achter de verhalen’-congres in Antwerpen, 19 april 2018. Meer info.

kila ida gerhardt

Kila van der Starre tijdens het Symposium van het Ida Gerhardtgenootschap in de Senaatzaal in het Academiegebouw in Utrecht in 2017.

Masterclass ‘poëzie buiten het boek’ voor schrijfdocenten, Dactylus, Amersfoort, 13 april 2018
Op vrijdag 13 april geef ik in Amersfoort een masterclass over het inzetten van ‘poëzie buiten het boek’ in schrijflessen. Dit doe ik in opdracht van Dactylus, academie voor schrijfdocenten. Tijdens de masterclass doe je kennis op over de verschillende verschijningsvormen en functies van ‘poëzie buiten het boek’. Aan de hand van theorie over de invloed van de drager op de betekenis van een tekst, ga je aan de slag met het schrijven en bewerken van poëzie. Je doet inspiratie op over het vormgeven van poëzieschrijfopdrachten die multimediaal zijn en je wordt uitgedaagd om schrijflessen te bedenken die verder gaan dan het noteren van gedichten op papier. Klik hier voor meer informatie.

Lezing over Instagrampoëzie tijdens de Poëzieavond van de Hogeschool van Amsterdam, 20 maart 2018. Meer info.

“Hoe kun je poëzie leren lezen aan de hand van straatpoëzie?”, Tussen de Regels – Hoe lees je gedichten?, 21 februari, Kargadoor, Utrecht [met Cathelein Aaftink en Daniël Vis].

“Poets of the New Millennium. Dutch and Flemish Poetry in the 21st Century”, Poetry Evening by the Centre for Low Countries Studies, 17 January 2018, Bloomsbury Theatre, London, University College London, Engeland [with Els Moors, Annemarie Estor and Xavier Roelens].

kila Nietzsche

Kila van der Starre bij deBuren in Brussel in 2016.

2017

“Straatpoëzie in Utrecht: een wandeling”, activiteit Studiestichting Awater, 27 november 2017, Utrecht.

“Straatpoëzie”, Aliluistert van studiestichting Alias, 21 november 2017, Utrechtse Boekenbar.

“Ida Gerhardt: nummer 1 op straatpoezie.nl”, lezing tijdens Symposium Ida Gerhardtgenootschap, 11 november 2017, Senaatzaal, Academiegebouw, Utrecht.

“Middagspreekuur over ‘poëzie buiten het boek'”, live interview met Remona Voges, 19 oktober 2017, Universiteit Stellenbosch, Kaapstad, Zuid-Afrika.

“Straatpoëzie in Nederland en Vlaanderen”, lezing en interview (met Karin Benjamin, Gert Vlok Nel en Erik Jan Harmens), 18 oktober 2017, SASNEV, Kaapstad, Zuid-Afrika.

“Nederlandse en Vlaamse poëzie”, studentenpoëzieavond Penseel, 17 oktober 2017, Openbare Bibliotheek Stellenbosch, Zuid-Afrika.

“Het theatrale”, interview met mij (naast Stijn Vranken en Jibbe Willems) door Wout Waanders, Literair Productiehuis Wintertuin, 26 september 2017, Lindenbergtheater, Nijmegen.

“TeleTXT Labo over tekst in de openbare ruimte”, panelgesprek door Joris Penseel, met Rick Molyneux, Johan Opstaele, en mij, Sorry Not Sorry Festival, 23 september 2017, Gent.

“Poëzie in Nederland”, presentatie van het onderzoeksrapport Poëzie in Nederland: Een onderzoek naar hoe vaak en op welke manieren volwassenen in Nederland in aanraking komen met poëzie (2017) tijdens de jubileumborrel van de Nacht van de Poëzie, 16 september 2017, TivoliVredenburg, Utrecht.

“Straatpoëziewandeling door Utrecht”, 16 september 2017, Utrecht, voor het Literatuurhuis, Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds. Het Boekblad maakte enkele foto’s tijdens de wandeling.

16 september 2017 5

Kila van der Starre tijdens een straatpoëziewandeling door Utrecht in 2017.

“Poetry in the Netherlands”, seminar “Quantifying Modern Poetry”, MSA Conference, 12 augustus 2017, Amsterdam, samen met Mike Chasar, Margaret Konkol, Amardeep Singh en Erin Templeton.

“Dutch Poetry Audiences”, seminar “Inventing Modernist Audiences”, MSA Conference, 10 augustus 2017, Amsterdam, samen met Lawrence Switzky, Rebecca Kastleman, Stephen Fredman, Matthew Franks, Carrie Preston en Benjamin Widiss.

“Straatpoëziewandeling door Utrecht”, 12 juli 2017, Utrecht, voor deelnemers Taalunie Summerschool Universiteit Utrecht (universitaire docenten Nederlands uit heel de wereld).

“Poëzie in het wild”, UU-alumni-evenement, 26 juni 2017, Hotel New York, Rotterdam.

“Poëzie in de openbare ruimte”, live webcaminterview met Heleen Bosma voor een Zweefduik bij Dichter Bij Dichters, 16 juni 2017.

Spoken Word Verdiepingsdebat, 020 Says It All, Poetry Circle Nowhere, 4 juni 2017, Rotterdam, samen met Nicole Terborg, Babs Gons, Bas Kwakman, Elten Kiene, Jeroen Dera, Juliet Gagnon, Dean Bowen en Karlijn Leenders.

“Poëzie in de wereld”, U-dag voor alumni, Universiteit Utrecht, 1 april 2017, samen met Geert Buelens.

“Poëzie buiten en binnen het boek in het middelbaar onderwijs”, bijeenkomst De Nederlandse School, Het Literatuurhuis, 30 maart 2017, Utrecht.

“Crowdsourcing voor straatpoezie.nl”, Citizen Science, Debat Centre for Humanities, 22 maart 2017, Universiteit Utrecht.

“Poëzie is overal”, HvA Poëziefestival, 14 maart 2017, Hogeschool van Amsterdam.

“Straatpoëzie”, speciale bijeenkomst voor de vrijwilligers van Straatpoezie.nl, Utrechts Archief, 9 maart 2017, Utrechts Archief.

2016

kila u-dag april 2017

Kila van der Starre tijdens de U-dag voor alumni aan de Universiteit Utrecht in 2017. Fotograaf: Bas van Hattum.

“Poëzie is overal”, Groot Utrecht Schrijversdiner, toekomstige Openbare Bibliotheek op de Neude, 17 november 2016, Utrecht.

“Dag van de Literatuurkritiek”, De Brakke Grond, 3 november 2016, Amsterdam. Ik interviewde Lieke Marsman over haar poëzie, haar ervaring met literatuuronderwijs en haar ervaring met literatuurkritiek.

“De Lezer XL: Dichters van het nieuwe millennium”, Perdu, 16 september 2016, Amsterdam. Dean Bowen interviewde Jeroen Dera en mij over het samenstellen van het boek Dichters van het nieuwe millennium. [Vervolgens interviewden de dichters Hélène Gelèns en Tjitske Jansen hun lezers Sarah Posman en Alex Rutten.] Beluister hier de podcast van het evenement.

“How Viral Poems are Annotated: On ‘OCD’ by Neil Hilborn”, HERMES-congres, 16 juni 2016, Leuven.

“Poetry: A Multimedia and Multilingual Genre in the 21st Century”, tijdens het programma “NEWSPEAK: NeuParleNuevo”, Poetry International Festival, 11 juni 2016, Rotterdam. [Samen met Ann Vickery (Australië), Dean Bowen, Maartje Smits en Jan Baeke.] [De lezing is hier online te lezen.]

“‘Wat moet een dichter met een stad?’ Voorwoord voor Fiat Lux van Stijn Vranken”, boekpresentatie Fiat Lux, Felix Poetry Festival, 8 juni 2016, Antwerpen.

neude-17-november-2016-2

Kila van der Starre tijdens het Groot Utrecht Schrijversdiner in de (toen toekomstige) Openbare Bibliotheek op de Neude in Utrecht in 2016.

“De literaire cultuur van poëziepodia. 50 jaar na ‘Poëzie in Carré’”, Achter de verhalen-congres, 6 april 2016, Rijksuniversiteit Groningen.

“Minicollege: poëzie is overal”, Culturele Zondag, 3 april 2016, Winkel van Sinkel, Utrecht.

“Performance poetry in the Low Countries since 1966”, ICON-meeting, 22 maart 2016, Universiteit Utrecht.

“Poëzie in het wild”, tijdens het festival “Poëziefestival HvA”, 9 maart 2016, Hogeschool van Amsterdam.

Paneldiscussie “Poet interrupted – de dichter in de stad”, tijdens het fesitval “City interrupted”, 6 maart 2016, Antwerpse Stadsfeestzaal [samen met Maarten Inghels, Frank Keizer en Joke van Leeuwen, onder leiding van Sander Bax].

“De universiteit herdenken. Over de toekomst van het hoger onderwijs”, debat over het hoger onderwijs, 4 maart 2016, deBuren, Brussel [ik sprak als respondent na een debat tussen Rik Torfs en Vincent Icke, onder leiding van Casper Thomas]. Later hier en hier online gepubliceerd en in een verkorte versie in Ons Erfdeel verschenen: “Pleidooi voor pluriform denken”, Ons Erfdeel, 2016.3, p. 18-22. [Onderdeel van het artikel “‘Tijdverlies kan ook nuttig zijn’. Rik Torfs en Vincent Icke over de toekomst van de universiteit”, door Casper Thomas en Pieter Coupé, p. 4-25.]

“Poëzie buiten het boek”, Comparative Literature Seminar, 11 januari 2016, Universiteit Utrecht.

Kila bundelpresentatie Sylvie Marie juni 2014

Kila van der Starre in het Poëziecentrum in Gent in 2014.

2015

Paneldiscussie “Literatuur op het podium”, werkcongres Vlaamse Auteursvereniging, 22 december 2015, Antwerpen [samen met Andy Fierens, Max Temmerman en Philip Meersman, onder leiding van Lies Van Gasse].

“Poëzie is overal. Gedichten op objecten, in de openbare ruimte en op het internet”, TEDxUtrecht Red Dot Program Talk, 3 december 2015, Utrecht.

“Poetry Off the Page? What Online Poetry Performances Can Tell Us About Poetry in the 21st Century”, Brussels Poetry Fest, 11 september 2015, Brussel.

“Authorship in poetry audio recordings”, internationaal HERMES-congres, 18 juni 2015, Charles University Prague.

“Transnational poetics. How viral poems are spread and annotated”, Transnational Poetics Seminar with Jahan Ramazani, 12 juni 2015, Vrije Universiteit Amsterdam.

gdmw 2015

Kila van der Starre presenteert Geen Daden Maar Woorden in Rotteram in 2015.

“Poëzie buiten het boek”, Alumnibijeenkomst Taal- en Cultuurstudies, 4 juni 2015, Universiteit Utrecht.

“Transmediale poëzie. Poëzie buiten het boek in een transmediaal perspectief”, Onderzoeksdag Vereniging voor Algemene Literatuurwetenschap, 6 mei 2015, Universiteit van Antwerpen.

“Virale gedichten. ‘OCD’ van Neil Hilborn”, symposium van Awater e
n Albion met het thema “All the world’s a stage”, 21 april 2015, Kargadoor, Utrecht.

Discussiepanel alumni Taal- en Cultuurstudies, “Theorie en Praktijk van de Geesteswetenschappen”, 11 maart 2015, Universiteit Utrecht.

Kameleon van Charlotte Van den Broeck”, bundelpresentatievan Charlotte, 30 januari 2015, De Groene Waterman, Antwerpen.

kila uitwegen 1

Kila van der Starre bij deBuren in Brussel in 2014.

2014

“Non-book poëzie en poëzieperformances van Marcel van Maele”, studiedag over Marcel van Maele, 15 november 2014, Letterenhuis, Antwerpen.

This Is Belgian Chocolate van Philip Meersman”, bundelpresentatie This Is Belgian Chocolate tijdens het congres Underground Poetry Fest, 19 september 2014, Jette: een stukje uit de lezing.

“Poetry Off The Page”, congres Underground Poetry Fest, 19 september 2014, Jette. Bekijk en beluister de lezing op YouTube: deel 1 en deel 2.

“Kritische reactie op nY #22, ‘Uitwegen'”, 16 september 2014, deBuren, Brussel. Luister hier naar de opname van de avond (mijn lezing begint vanaf 16:20).

Altijd een raam van Sylvie Marie”, bundelpresentatie Altijd een raam, Poëziecentrum, 5 juni 2014, Gent. Lees de lezing hier online.

“‘Uit bewondering en zendingsdrang.’ Bernlef als vertaler van de poëzie van Elizabeth Bishop”, studiedag Poeziebemiddelaars. Beelden van anderstalige poezie in de Nederlandse literatuur, 15 mei 2014, KANTL, Gent.

“‘een beminnelijke prater op visite.’ Nederlandstalige poëzie op geluidsdragers”, bijeenkomst WOLEC (Werkgroep over Literatuur en Cultuur), 17 maart 2014, VUB, Brussel.

Voorzitter debatpanel met Willem Bongers-Dek, Patrick Bassant en Astrid Lampe, presentatie Land Art nummer van DW B, 15 februari 2014, Perdu, Amsterdam.

“Kritische voordracht voor DW B Land Art“, presentatie Land Art nummer van DW B, 15 februari 2014, Perdu, Amsterdam. Bekijk en beluister de voordracht hier.

Kila door Annemarie Terhell 2

Fotograaf: Annemarie Terhell.

Onderwijs

Universiteit Utrecht:

 • ‘Close reading’, BA Literatuurwetenschap, 2015-2016, 2016-2017, 2018-2019, 2019-2020, 2021-2022 (NL & ENG)
 • ‘Meester en gezel’, RMA Nederlandse Literatuur en Cultuur, 2018-2019, 2019-2020, 2020-2021, 2021-2022 (NL)
 • ‘Diversiteit in geletterdheid’, BA Nederlandse Taal en Cultuur, 2018-2019 (NL)
 • ‘Mythos en Logos’, BA Literatuurwetenschap, 2018-2019 (NL & ENG)
 • ‘Discovering the Dutch’, BA University College Utrecht, 2019-2020, 2021-2022 (ENG)
 • ‘Boek en film’, BA Nederlandse Taal en Cultuur, 2019-2020, 2020-2021, 2021-2022 (NL)
 • ‘Europese Literatuurgeschiedenis 4’, BA Literatuurwetenschap, 2019-2020, 2020-2021, 2021-2022 (NL & ENG)
 • ‘Ondernemerschap voor geesteswetenschappers’, MA meerdere masters, 2020-2021 (NL)
 • ‘Theorie en praktijk van de geestenswetenschappen’, BA Taal- en Cultuurstudies, 2020-2021, 2021-2022 (NL)
 • ‘Employability skills’, workshop voor ouderejaarsstudenten TCS, 2021-2022

Hogeschool van Amsterdam:

 • ‘Poëzieanalyse’, lerarenopleiding Nederlands (deeltijd), 2015-2016 (NL)
 • ‘Poëzie in de klas’, lerarenopleiding Nederlands (deeltijd), 2015-2016 (NL)
 • ‘Poëzie in de praktijk’, lerarenopleiding Nederlands (deeltijd), 2019-2020 (NL)
 • ‘Jeugdliteratuur 1’, lerarenopleiding Nederlands (deeltijd), 2020-2021 (NL)
 • ‘Proza-analyse’, lerarenopleiding Nederlands (deeltijd), 2020-2021 (NL)
 • ‘Intertekstualiteit’, lerarenopleiding Nederlands (deeltijd), 2020-2021 (NL)
 • ‘Literatuurgeschiedenis II: renaissance tot romantiek’, lerarenopleiding Nederlands (voltijd), 2020-2021 (NL)
 • ‘Literatuur en vertellen’, lerarenopleiding Nederlands (voltijd en deeltijd), 2020-2021 (NL) (ook cursuscoördinator)

Gastcolleges (sinds juni 2018 staan ze niet hier maar hierboven in de lijst met lezingen)

Gastles, “Instagrampoëzie”, Universiteit Keulen, 16 mei 2018, gevraagd door Christina Lammer.

Gastles, “Straatpoëzie”, Niftarlake College Maarssen, 15 mei 2018, gevraagd door Alain Balistreri.

Gastcollege, “Straatpoëzie en ideologie”, Universiteit Utrecht, 8 mei 2018, gevraagd door Wendela de Raat.

Gastles, “Poëzie”, Leidsche Rijn College, 2 februari 2018, Utrecht, gevraagd door Wendela de Raat.

2017

Gastcollege, “Straatpoëzie”, in de bachelorcursus “Actuele Poëzie Leeslijst”, 7 december 2017, Universiteit Utrecht, gevraagd door de studenten zelf.

Gastcollege, “Street poetry”, in de bachelorcursus “Literature & the City” (Engelstalig), 29 november 2017, University College Utrecht, gevraagd door Agnes Andeweg.

Gastcollege, “Straatpoëzie”, in de bachelorcursus “Intermedialiteit”, 29 september 2017, Universiteit Tilburg, gevraagd door Inge van de Ven.

Gastcollege, “Straatpoëzie en Instagrampoëzie”, in de bachelorcursus “Mediawijsheid”, 25 september 2017, Universiteit Utrecht, gevraagd door Sophie Reinders.

Gastles, “Straatpoëzie”, Naftarlake College Maarssen, 30 mei 2017, gevraagd door Alain Balistreri.

Gastles, “Literatuur buiten het boek”, Universiteit Keulen, 24 mei 2017, gevraagd door Christina Lammer.

Gastcollege, “Virale poëzie”, in de bachelorcursus “Popular culture and celebrities”, 23 maart 2017, Universiteit Tilburg, gevraagd door Inge van de Ven en Sander Bax.

Gastcollege, “Podiumpoëzie”, in de bachelorcursus “Oraliteit en schriftcultuur”, 14 maart 2017, Universiteit Utrecht, gevraagd door Helwi Blom.

2016

Gastcollege, “Poëzie in de openbare ruimte”, in de bachelorcursus “Tekst en medium”, 7 december 2016, Universiteit Leiden, gevraagd door Yra van Dijk.

kila en geert u-dag april 2017

Kila van der Starre en Geert Buelens tijdens de U-dag voor alumni aan de Universiteit Utrecht in 2017. Fotograaf: Bas van Hattum.

Gastcollege, “When Poetry Goes Viral”, in de bachelorcursus “Art and Globalization”, 21 november 2016, Universiteit Tilburg, gevraagd door Inge van de Ven.

Masterclass, “De academicus als bloemlezer – Workshop contemporaine Nederlandstalige poëzie – over het boek Dichters van het nieuwe millennium“, 18 november 2016, Onderzoekschool Literatuurwetenschap, Utrecht, samen met Jeroen Dera, speciaal voor Research Masterstudenten en PhD-onderzoekers.

Gastcollege, “Methodologische kwesties bij het onderzoeken van poëzie buiten het boek”, in de bachelorcursus “Literatuur en medium”, 21 april 2016, Universiteit Leiden, gevraagd door Yra van Dijk.

2015

Gastcollege, “50 jaar na ‘Poëzie in Carré’. Podiumpoëzie in de lage landen”, in de bachelorcursus “‘Poëzie na 1945”, 19 november 2015, Katholieke Universiteit Leuven, gevraagd door Elke Brems.

Gastcollege, “Viral poems. Hoe poëzie op het internet onderzocht kan worden door literatuurwetenschappers”, in de bachelorcursus “Mediawijsheid. Media en geletterdheid in de Europese cultuurgeschiedenis”, 21 september 2015, Universiteit Utrecht, gevraagd door Feike Dietz.

Gastcollege, “‘Poëzie in Carré’ en Martijn Teerlinck. Podiumpoëzie in de Lage Landen “, in de mastercursus “Dichters van het nieuwe millennium”, 14 september 2015, Radboud Universiteit Nijmegen, gevraagd door Jeroen Dera.

SOET 2015 6

Kila van der Starre tijdens de SOET-poëzieprijsuitreiking in Muntpunt in Brussel in 2015.

Organisatie

Symposium ‘Uitgesproken poëzie. Over poëzievoordracht in de klas’, 5 november 2019, Utrecht. Ik organiseerde dit symposium namens de Universiteit Utrecht, samen met Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds.

Symposium ‘Poëzie in de klas. Als je goed om je heen’, 30 oktober 2018, Utrecht. Ik organiseerde dit symposium namens de Universiteit Utrecht, samen met Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds.

‘Creatief lezen, oncreatief schrijven’, 1 oktober 2016, Drongo Talenfestival, Utrecht.

Slam Brabançonne, 21 juli 2014, Humus vzw, Gent.

TXT Bootcamp, 23-24 augustus 2014, Jeugd en Poëzie vzw, Gent.

Jonge dichters bij Taal en Tekst, 22-26 juli 2014, Jeugd en Poëzie vzw op de Gentse Feesten.

Erfgoeddag, 21 april 2013, Poëziecentrum vzw, Gent.

Literair programma “Ik zeg dat iemand zich ons nog herinneren zal. Over Sappho”, 13 juni 2012, Stichting Poetry International, Rotterdam.

Lezing deBuren sep 2014

Kila van der Starre bij deBuren in Brussel in 2014.

Poëzievertaalworkshops Met Andere Woorden, 12-17 juni 2012, Stichting Poetry International, Rotterdam.

Uitreiking C. Buddingh’-prijs, 15 juni 2012, Stichting Poetry International, Rotterdam.

Internationaal literatuurfestival City2Cieties, 9-21 april 2011, SLAU, Utrecht.

Symposium De schrijver in zijn veld, 16 juni 2010, Vooys, Utrecht.

SOET 2015 3

Kila van der Starre tijdens de SOET-poëzieprijsuitreiking in Muntpunt in Brussel in 2015.


Presentatie

Donderdag 16 juni 2022 was ik host en interviewer tijdens het programma rond de Abraham Kuyper Lezing van Babs Gons aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, tijdens het Déjà VU Festival.

Zondag 13 juni 2021 interviewde ik tijdens het Poetry International Festivalprogramma ‘End of an Ear’ Selena Waas en Ilse Jobse, die beiden teksten performen (respectievelijk poëzie en songteksten) in Nederlandse Gebarentaal. Liesbeth Wulffraat tolkte ons gesprek. Meer info.

Zaterdag 12 juni 2021 interviewde ik tijdens het Poetry International Festival de Dove Jamaicaans-Britse dichter Raymond Antrobus. Liesbeth Wulffraat tolkte ons gesprek en Theo Stoop tolkte de poëzievoordrachten van Raymond. Meer info.

Vrijdag 11 juni 2021 gaf ik een online lezing over poëzie in de klas tijdens een programma van het Poetry International Festival. Meer info.

“Poëzie in het Bilderberg Parkhotel”, Poetry International Festival, 11 juni 2016, Rotterdam. [Met Sergio Raimondi en Elten Kiene.]

Geen Daden Maar Woorden Festival, 7 en 8 november 2015, Rotterdam.

SOET-poëzieprijsuitreiking, 17 oktober 2015, Muntpunt, Brussel.

Write Now! voorronde Utrecht (24 april 2015 en 29 april 2016) en landelijke finale Write Now! in Rotterdam (21 juni 2015).

“Twee teksten van Gaston Franssen over Nederlandse performancepoëzie”, 12 mei 2015, bijeenkomst Beeldbepalers, Universiteit Gent.

Humanities Students Conference chairwoman, “Time and Books”, 9 januari 2015, Universiteit Utrecht.

Nederlands Theatersport Toernooi in Utrecht (2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021, 2022).

Nederlands Studentenkampioenschap Theatersport in Utrecht (2017).

Uitreiking Essayprijs tijdschrift Vooys “Lof der Letteren”, 25 mei 2012, Utrecht.

“Lazy Sunday Afternoon”, 3 juli 2011, Lepelenburgpark, Utrecht.

Prijsuitreiking Nationale Poëziewedstrijd van de Talenacademie, 26 juni 2011, Tivoli, Utrecht.

Poëziemiddag van de Culturele Zondag “Het gras, het groen, de tuinman en ik”, boekhandel De Slegte, 19 juni 2011, Utrecht.

Poëzie

Klik hier voor een lijst met poëzie-optredens.