Open access artikel over Candlelightpoëzie

Af en toe ga ik pannenkoeken eten met Jan ‘Mr. Candlelight’ van Veen. Tijdens mijn PhD werkten we samen aan een enquête die we verspreidden onder luisteraars van het poëzie-en-muziek-radioprogramma Candlelight dat Jan al sinds 1967 presenteert (en daarover werden we eens geïnterviewd door De Telegraaf).

Na het opnemen van een hoofdstuk over Candlelightpoëzie in mijn Nederlandstalige proefschrift (open access e-boek) wilde ik heel graag een Engelstalig artikel publiceren over dit fenomeen. Niet alleen omdat Candlelightgedichten zo fascinerend zijn, maar ook omdat anderen wel eens beweren dat het BBC-programma ‘Poetry Please’ het langslopende poëzieradioprogramma ter wereld is. En dat klopt niet, want dat is Candlelight.

Het peer-reviewed-artikel in Journal of Radio & Audio Media is open access en ik bespreek o.a. een casus die niet voorkomt in mijn proefschrift: ik analyseer de linguïstische en materiële code van een Candlelightgedicht over de MH17-aanslag. Van Veen droeg dat gedicht, ‘In rouw gedompeld ‘ van de dichter ‘Sadness’, voor op de radio op de dag van nationale rouw (23 juli 2014).

Mijn artikel ‘A Media-Specific Analysis of Candlelight Poetry on the Radio. The World’s Longest-running Radio Poetry Show’ is voor iedereen toegankelijk: klik hier.

Hieronder is de samenvatting te vinden.