Afgelopen oktober was het eindelijk zover: het themanummer dat Samuel en ik samenstelden voor het academisch tijdschrift Spiegel der Letteren over ‘buiten het boek’ lag in mijn postvak! Het nummer (jaargang 59, dubbelnummer 2-3) was eigenlijk gepland voor 2017, maar kwam door omstandigheden pas in 2018 uit.

Op de omslag van het themanummer over ‘buiten het boek’ plaatsten Samuel Mareel en ik een foto van een gedenksteen op de muur van de Nicolaïkerk in Utrecht, met een tekst van Clare Lennart en schriftelijke toevoegingen van anonieme voorbijgangers.
Het was geweldig om samen te werken met een historisch letterkundige en te brainstormen over alle aspecten van literatuur die buiten het boek heeft bestaan en nog steeds bestaat, vanuit een diachronistisch perspectief. Samen nodigden we diverse auteurs uit om over een buiten-het-boek-casus te schrijven uit een bepaalde eeuw. Samuel en ik schreven een inleiding voor het nummer. We zijn erg blij met het resultaat!
Joris Reynaert schreef een bijdrage over Middelnederlandse wandteksten en grafschriften op rijm. Arjan van Dixhoorn publiceerde over een doodsklacht op een paneel en de memorie in lokale devotie en filosofie rond 1555. Samuel Mareel richtte zich op het ophangen, lezen en verwijderen van gebeden en gedichten in katholieke religieuze ruimtes in de 15de en 16de eeuw). Stijn Bussels, Laura Plezier en Marc Van Vaeck schreven samen een artikel over het lofdicht op het Amsterdamse stadhuis van Constantijn Huygens. Jeroen Salman schreef een bijdrage over populaire beeldverhalen in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Lieske Tibbe bracht een publicatie in over het gebruik van teksten door gemeenschapskunstenaars. Stéphanie Vanasten publiceerde over materiële, oorspronkelijke literatuur in de openbare ruimte, met een focus op het stadsdichterschap en de visuele poëziedragers en -installaties van Joke van Leeuwen. En ikzelf schreef een artikel over de geschiedenis, doelen, selectie en receptie van Stichting Plint, die sinds eind jaren zeventig poëzie op posters en gebruiksvoorwerpen produceert.
Heeft jouw universiteit een abonnement op Spiegel der Letteren? Dan kun je het nummer hier digitaal bekijken en natuurlijk ligt de papieren versie dan in jouw universiteitsbibliotheek. Kun je niet gemakkelijk bij ons themanummer, maar ben je wel geïnteresseerd? Neem dan contact met mij op.