Straatpoezie.nl gelanceerd

Tijdens de Poëzieweek (26 januari t/m 1 februari 2017) heb ik mijn website ‘Straatpoëzie’ gelanceerd. De website is onderdeel van mijn PhD-onderzoek aan de Universiteit Utrecht naar ‘poëzie buiten het boek’ en heeft als doel via crowdsourcing een inventarisatie te maken van poëzie in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen.

Hier vind je een blogpost over het moment dat het 2000ste gedicht werd aangemeld, in november 2018 (een stand van zaken).

1. Muurgedicht van Ingmar Heytze in de Dichterswijk in Utrecht.

Muurgedicht van Ingmar Heytze in de Dichterswijk in Utrecht.

Hieronder vind je meer informatie over de website en de media-aandacht voor het project.


 

Wat is straatpoëzie?

Op de website ‘Straatpoëzie’ wordt de volgende definitie van straatpoëzie gebruikt: straatpoëzie is poëzie die in schriftelijke vorm is aangebracht in de openbare ruimte. Dit betekent dat de tekst dag en nacht bereikbaar moet zijn.

70% van volwassen Nederlanders komt wel eens poëzie in de openbare ruimte tegen. Dit gebeurt bij bijna 1 op de 5 mensen één keer per maand of vaker.* Gedichten zijn bijvoorbeeld te lezen op muren, gevels, daken, plakkaten, standbeelden, borden, posters, schuttingen of stoeptegels.

Soms is straatpoëzie gerealiseerd door een stichting of een gemeente, soms door buurtbewoners of door een stadsdichter, en soms weet niemand wie de straatpoëzie heeft aangebracht.

2. 'Liedje voor de Kanaalzone' van Joke van Leeuwen en Bob Takes in Antwerpen

Het gedicht ‘Liedje voor de Kanaalzone’ van Joke van Leeuwen en Bob Takes in Antwerpen.

* Deze cijfers zijn afkomstig van een onderzoek dat ik in samenwerking met Stichting Lezen, het Letterenfonds en MarktEffect heb laten uitvoeren. De resultaten van dit onderzoek zullen in 2017 gepubliceerd worden. Het onderzoek is afgenomen onder 1000 inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder die een representatieve steekproef vormen van de Nederlandse volwassen bevolking.

stichting-lezen-logoNederlands-Letterenfonds-logo-RGB

 

 

 

 


 

Wat is crowdsourcing?

Iedereen kent wel een muurgedicht, maar niemand kent ze allemaal. Het brede publiek wordt opgeroepen om voorbeelden van gedichten op straat toe toevoegen aan de interactieve kaart van ‘Straatpoëzie’. Hiermee is de website gebaseerd op crowdsourcing: de kennis van het publiek wordt gebundeld. In dit geval wordt die kennis ingezet voor de literatuurwetenschap.

4. Gedicht van Nick J. Swarth en Sander Neijnens op de Paleisring in Tilburg door www.onsitepoetry.eu

Gedicht van Nick J. Swarth en Sander Neijnens op de Paleisring in Tilburg door www.onsitepoetry.eu

 


 

Wat is het doel van de website?

De website ‘Straatpoëzie’ heeft één hoofddoel:

  • Het inventariseren van poëzie in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen. Deze poëzie moet dag en nacht te lezen zijn in de openbare ruimte om te voldoen aan de gehanteerde definitie van ‘straatpoëzie’. Het gedicht of poëziecitaat hoeft niet permanent te zijn en hoeft niet per se Nederlandstalig te zijn.

Daarnaast heeft de website ‘Straatpoëzie’ meerdere subdoelen:

  • Het verzamelen van informatie over het fenomeen ‘poëzie in de openbare ruimte’ voor mijn proefschrift over ‘poëzie buiten het boek’ dat ik aan de Universiteit Utrecht schrijf.
  • Het behouden van dit unieke literaire erfgoed door informatie over poëzie in de openbare ruimte digitaal te archiveren.
  • Het verzamelen van informatie over poëzie in de openbare ruimte om in de toekomst een telefoonapplicatie te kunnen ontwikkelen waarmee mensen hun eigen poëziewandelroute of poëziefietsroute kunnen samenstellen.
  • Het betrekken van het brede publiek bij literatuurwetenschappelijk onderzoek.

 

Hoeveel gedichten komen er binnen?

Tijdens de Poëzieweek stroomden er 30 tot 40 gedichten per dag binnen achter de schermen van ‘Straatpoëzie’. Op dit moment, twee weken na de Poëzieweek, komen er nog steeds 10 tot 20 gedichten per dag binnen. Vandaag (20 februari 2017) staan er 797 gedichten op de kaart.

straatpoezie

De homepagina van straatpoezie.nl op 20 februari 2017: er staan 797 gedichten op de interactieve kaart.


 

Hoe werkt de website?

Op de interactieve kaart staan de locaties van de gedichten in de openbare ruimte aangegeven. Om meer informatie te lezen over het gedicht kun je inzoomen op de kaart en op het rode label klikken. De titel van het gedicht (of de eerste regel), de naam van de dichter, de locatie en eventueel een foto van het gedicht verschijnen dan in beeld.

Door op ‘Meer informatie’ te klikken komt alle informatie die over het gedicht is ingevuld in de database van ‘Straatpoëzie’ in beeld. De website presenteert van ieder gedicht de locatie, de titel (of beginregel), de naam van de dichter en indien mogelijk de tekst van het gedicht, een foto, de datum waarop het gedicht is aangebracht, eventueel de datum van verwijdering, de relatie tussen het gedicht en de locatie, die initiatiefnemer, de vormgever, het boek waarin het gedicht eventueel is opgenomen, wetenswaardigheden en een link naar meer informatie.

grift 1

grift 2 Informatie over het gedicht ‘Grift in de Beurtvaartstraat’ van Ria Borkent op verschillende bruggen in Apeldoorn.


 

Hoe kan ik de database doorzoeken?

Op de website is de database ook doorzoekbaar, je kunt zoeken op titel van gedicht en naam van dichter. Je kunt de database bijvoorbeeld doorzoeken als je benieuwd bent waar in jouw buurt gedichten te vinden zijn. Of als je wilt weten op welke locaties er gedichten te lezen zijn van jouw lievelingsdichter.

zoeken

De zoekfunctie op straatpoezie.nl


 

Hoe kan ik een gedicht toevoegen aan de kaart?

Iedereen die een gedicht in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen kent dat nog niet op de kaart staat kan een gedicht toevoegen aan de database. Dat kan snel en makkelijk (zonder een account aan te maken) via dit formulier.

In het formulier kun je alle informatie invullen die je weet over het gedicht.

formulier 1

formulier 2 Een deel van het formulier om gedichten toe te voegen aan straatpoezie.nl.


Hoe kan ik informatie over een gedicht toevoegen of wijzigen?

Als je informatie over een gedicht wilt toevoegen of wijzigen dat al op de kaart staat kun je een mail sturen naar info@straatpoezie.nl.


 

Waar kan ik meer informatie vinden over het project?

Op deze pagina staan antwoorden op veelgestelde vragen over het project.


 

Welke media hebben aandacht besteed aan het project?

Verschillende media schreven tijdens en na de Poëzieweek over straatpoezie.nl en riepen hun lezers of luisteraars op om gedichten toe te voegen aan de database. De artikelen, blogs en radiointerviews leverden stuk voor stuk bijdragen op aan de website.

Die media-aandacht bestond uit:

een interview op de website van het NRC en een oproep door het NRC

– een interview op de website van de NOS

– een interview in Het Parool

– een artikel in De Telegraaf

– een interview in het Nederlands Dagblad

– een interview in het Algemeen Dagblad (Utrecht)

– een interview in het Algemeen Dagblad (Amersfoort)

– een uitgebreid artikel op Nemo Kennislink

– een uitgebreid interview in Onze Taal

– een interview door Bibliotheek Utrecht

– een live radiointerview bij ‘Langs de lijn en omstreken’ op Radio 1 plus een achtergrondartikel

– een live radiointerview bij ‘Wekker-Wakker’ op Omroep Max

– een live radiointerview bij ‘De Ochtend van 4’ op Radio 4

– een live radiointerview bij ‘Radio M Utrecht’

– een live radiointerview bij ‘Spijkers met koppen’

– radiointerview bij Radio Sleutelstad

– een kort artikel op de website en in het tijdschrift Elsevier

– een artikel op de website van ‘NOS op 3’, plus een video:

(De tekst loopt door onder de video.)

– artikelen op de website van Knack, in Taalpost (de nieuwsbrief van Onze Taal), op de website van Onderzoeksschool Literatuurwetenschap, in DUB, in DUIC , en nogmaals in DUIC, op de website van de UU, in het tijdschrift Vaktaalop ifthenisnow.eu, op de website van Taaluniversum, op Neerlandistiek.nlop de websites van het Letterenfonds en Vlaams Fonds voor de Letteren, op de website van Poëzie Encyclopedie, op de website van Poëziecentrum Gent, op de website van Schrijven Online, op de website van Boekennieuws en Boekenpost, op de website van Kunst op straat Brabant, op de website van Huis voor de Kunsten Limburgop de website van INCT Platform voor uitgeefexperts, op de website van BILLin Illuster, op de website Over De Muurin Ede Stad, in UvA’s tijdschrift Babel, op de blogs van Wouter van HeiningenPatrick CornillieFabian Stolk en Emma Handson, op Tzum, op Woest en Ledigop de blog ‘Poëzie verrijkt het leven’, op IedereenWetenschapper.

Toen Straatpoezie.nl één jaar bestond, werd er aandacht besteed aan de site door:

– het Parool (de site werd opgenomen in hun ‘Poëzie Tiplijst’ op 6 januari 2018).

Bedankt!

De website ‘Straatpoëzie’ wordt gerealiseerd met behulp van de afdeling ICT & Media van de Universiteit Utrecht en met steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Daarnaast hielpen de partners van het project met het opzetten van de website. Vooral de bijdrage van het brede publiek is van grote waarde van dit project: crowdsourcing lukt alleen als vele vrijwilligers hun kennis delen.

Facebook

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond dit project? Like de Facebookpagina van ‘Straatpoëzie’:

Afbeeldingsresultaat voor facebook logo