Onthulling van een trapgedicht in Roermond van Brohlin (die ik in zijn straatpoëzieproces mocht begeleiden)

In 2019 ben ik voor het eerst op een hele praktische manier ingeschakeld als straatpoëziespecialist, namelijk als straatpoëzieadviseur. Huis voor de Kunsten Limburg en Bibliorura, de bibliotheek van Roermond, vroegen mij in gesprek te gaan met dichter, singer-songwriter en rapper Brohlin Coumans, die zij gevraagd hadden een straatgedicht te schrijven voor de ingang van de bieb.

Ik reisde naar Roermond en bracht een hele fijne en inspirerende middag door met Brohlin. We spraken over zijn teksten en muziek, ik vertelde over het fenomeen straatpoëzie en mijn onderzoek. Ik liet hem heel veel voorbeelden zien en we bespraken de manieren waarop de materiële uitvoering van straatgedichten betekenis kan toevoegen aan de taal. We liepen samen door de bieb van Roermond (echt een prachtig gebouw) en de omgeving van de bieb en al heel snel begonnen er geweldige ideeën te ontstaan.

Het taalgevoel, het ritmegevoel, de creativiteit en de vrijheid waarmee Brohlin idee na idee verwoordde was heel inspirerend voor mij en de klik tussen ons zorgde ervoor dat ik moeiteloos mijn kennis over de geschiedenis van en theorie over straatpoëzie kon inzetten om zijn ideeën nog concreter te maken. Toen hij me meenam naar een standbeeld verderop in de winkelstraat dat Truus Coumans, zijn oma, had gemaakt, was het voor ons beiden duidelijk dat zijn oma een rol moest gaan spelen in zijn straatgedicht. Na die dag appten we nog geregeld over de tekst en het ontwerp. Brohlin verfijnde de tekst en de vorm totdat het gedicht precies was wat het zijn moest.

Het eindresultaat is zo gaaf geworden! Het is een gedicht geworden dat op drie manieren te lezen is, dat speelt met de materialiteit en de locatie, dat een ode is aan zijn oma en aan lezen en dat een prachtige uitnoding is om de mooie bibliotheek te betreden. Wat dit project nóg bijzonderder maakt: Brohlins gedicht is het allereerste straatgedicht in Roermond!

Het trapgedicht werd op 6 juli 2020 onthuld voor de bibliotheek Bibliorura in Roermond, in het bijzijn van Merlijn Huntjens (die mij deze opdracht gaf), Jeanine Deckers (directeur van de bibliotheek), vormgever en steenhouwer Charles Noten (van de firma Jack Martina), ikzelf (die ter plekke geïnterviewd werd over het proces) en natuurlijk Brohlin (die ook op de trap optrad met zijn teksten en muziek) en veel geïnteresseerden (op gepaste afstand van elkaar).

Lees hier meer over het trapgedicht op Straatpoezie.nl.