Onderzoeksrapport ‘Poëzie in Nederland’

Leeft poëzie nog in Nederland? En zo ja, op welke manier?

onderzoeksrapport cover

Op vrijdag 15 september verscheen mijn onderzoeksrapport ‘Poëzie in Nederland. Een onderzoek naar hoe vaak en op welke manieren volwassenen in Nederland in aanraking komen met poëzie’.

Samen met Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds heb ik in het kader van mijn proefschrift aan de Universiteit Utrecht een enquête-onderzoek afgenomen onder 1003 respondenten die een representatieve steekproef vormen van de Nederlandse volwassen bevolking. We wilden graag weten op welke manieren de gemiddelde Nederlander in aanraking komt met poëzie, hoe vaak dit gebeurt en of mensen die ervaringen waarderen. Ook waren we benieuwd naar welke tekstsoorten mensen in Nederland als poëzie beschouwen en welke dichters en gedichten ze noemen als voorbeelden van goede en slechte poëzie.

Het onderzoeksrapport is gratis te downloaden op de site van Stichting Lezen. Op zaterdag 16 september 2017 presenteerde ik het rapport tijdens een jubileumborrel van De Nacht van de Poëzie in TivoliVredenburg in Utrecht. Tijdens de lancering overhandigde ik het eerste exemplaar van het rapport aan Ester Naomi Perquin, onze Dichter des Vaderlands.

ester naomi perquin en kila van der starre

Ik ben erg blij met de resultaten en ik ben benieuwd wat jullie van het rapport vinden. De hoofdconclusie luidt dat nagenoeg alle Nederlandse volwassenen in aanraking komen met poëzie (97% van de bevolking). Poëzie wordt vooral op een collectieve, sociale en mondelinge manier ervaren. Op nummer 1 staat poëzie tijdens bijzondere gelegenheden, zoals bruiloften en uitvaarten, op nummer 2 het zomaar tegenkomen van poëzie op tv en op nummer 3 staat het zomaar tegenkomen van poëzie in de openbare ruimte (zie het project Straatpoëzie). De hoofdreden dat mensen poëzie willen ervaren is om geraakt te worden. De tweede belangrijkste reden is om een gedicht uit te zoeken voor een speciale gelegenheid. Het rapport bevat veel meer resultaten over poëzie in Nederland. Ook presenteer ik enkele adviezen voor onder andere het onderwijs, uitgeverijen, boekhandelaren, dichters en literaire organisaties.

Hier vind je het onderzoeksrapport.

NOS op 3 maakte een video over het onderzoeksrapport:

(De tekst gaat door onder de video.)

 

Marc van Oostendorp maakte voor Neerlandistiek.nl een video over het onderzoeksrapport:

(De tekst gaat door onder de video.)

 

Overige media-aandacht voor het onderzoeksrapport (sommige artikelen bevinden zich achter een betaalmuur en zijn ook via LexisNexis of Blendle te lezen):


Het onderzoek is door mij uitgevoerd, in samenwerking met Stichting Lezen, het Nederlands Letterenfonds en Markteffect, met steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en de Universiteit Utrecht.

logos 1

 

 

logos 2