Documentaire Sprekende stenen

Screenshot uit de documentaire ‘Sprekende stenen’ (2024).

De opleiding Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht en de studievereniging Awater organiseren samen op maandag 12 februari 2024 een vertoning van de documentaire ‘Sprekende stenen’ (2024) van Suzanne van Leendert. De film gaat over Utrechtse straatpoëzie en persoonlijke verhalen die Utrechters hebben bij die gedichten in de openbare ruimte.

Verschillende studenten Nederlands en universitair docent Kila van der Starre werkten mee aan de documentaire. Na de filmvertoning vindt er een Q&A plaats met de documentairemaker en het Team Straatpoëzie van de opleiding, onderdeel van de projectgroep Jeugd. Er is ook een gratis borrel.

De planning is als volgt:

maandag 12 februari 2024

• 16:30-17:15 uur: gratis borrel in de Foyer (Kromme Nieuwegracht 20, 003)
• 17:15-18:15 uur: vertoning documentaire ‘Sprekende stenen’ in de Grote Zaal (Kromme Nieuwegracht 20, 005)
• 18:15-18:35 uur: Q&A over straatpoëzie in de Grote Zaal, met documentairemaker Suzanne van Leendert en Team Straatpoëzie van de opleiding Nederlands van de Universiteit Utrecht
• 18:35-19:00 uur: gratis borrel in de Foyer
• 19:00 uur: iedereen heeft het pand verlaten

Entree is gratis. Aanmelden is verplicht. Het evenement is een openbaar evenement, iedereen is welkom (met een maximum van 80 personen in de Grote Zaal).

Meld je hier aan voor de filmvertoning op maandag 12 februari 2024.

Met vragen kun je terecht bij dr. Kila van der Starre: k.a.vanderstarre@uu.nl (opleidingscoördinator BA Nederlandse taal en cultuur en oprichter van www.straatpoezie.nl).

De Telegraaf interviewde onder anderen Suzanne van Leendert en mij over de film (klik hier), het RIVM interviewde mij over de film en straatpoëzie in het algemeen (klik hier), DUB interviewde Suzanne van Leendert en mij over de film (klik hier) en RTV Utrecht Radio interviewde mij live op straat over de film.

Tips:

  • Op zondag 28 januari 2024 vindt de première van de documentaire ‘Sprekende stenen’ plaats in de Openbare Bibliotheek op de Neude in Utrecht. Ook die filmvertoning is gratis, waarbij aanmelden verplicht is. Klik hier voor meer informatie.
  • Op woensdag 20 maart 2024 wordt de film om 15:00 uur getoond in het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht, gratis entree (kom met verkoudsklachten echter niet naar de vertoning, gezien de leeftijd van de bewoners van het Gasthuis).
  • Wist je dat je mee kunt op wandelingen en fietstochten langs straatpoëzie in Utrecht, onder begeleiding van een gids? Klik hier voor meer informatie.
  • Bekijk de trailer van de documentaire hier:
Poster van de documentaire ‘Sprekende stenen’ (2024).