Bibliografie

Foto door Annelies Verhelst (https://anneliesverhelst.com/).

Ik heb over hedendaagse (voornamelijk Nederlandstalige) poëzie gepubliceerd in in onder andere Spiegel der Letteren, TNTL, Nederlandse letterunde, Interantionale neerlandistiek, Journal of Radio & Audio Media, Performance Research, Verslagen en Mededelingen van de KANTL, De Groene Amsterdammer, Vooys, DW B, Poëziekrant, Awater, Ons Erfdeel, Deus Ex Machina, Verzin en op de websites Rekto Verso, 8weekly en CultuurBewust. 

Als een publicatie online te lezen is, staat er een link achter de bibliografische gegeven.

Mijn academische publicaties zijn in digitale vorm te vinden op Academia.edu.

Op zoek naar een onvindbare tekst? Mail me!

Op zoek naar een lijst met lezingen die ik heb gegeven? Klik hier.

Benieuwd naar wat anderen hebben geschreven over mijn onderzoek?

  • Hier vind je een overzicht van media-aandacht voor en recensies over mijn proefschrift Poëzie buiten het boek. De circulatie en het gebruik van poëzie (2021).
  • Hier vind je een overzicht van recensies over het poëzie-doe-boek 24 uur in het licht van Kila&Babsie (2018) dat ik samen met Babette Zijlstra maakte voor de reeks woorden temmen.
  • Hier vind je een overzicht van recensies over het boek Dichters van het nieuwe millennium (2016), dat ik samen met Sarah Posman en Jeroen Dera maakte.
  • Hier vind je een overzicht van media-aandacht voor het onderzoeksrapport Poëzie in Nederland (2017).
  • Hier vind je een overzicht van media-aandacht voor mijn website Straatpoezie.nl.
  • Hier vind je een overzicht van media-aandacht voor mijn onderzoek naar Candlelight.

Academische publicaties

“A Media-Specific Analysis of Candlelight Poetry on the Radio. The World’s Longest-running Radio Poetry Show”, Journal of Radio & Audio Media, 20 december 2022. Lees hier het artikel online (open access). Dit artikel kreeg de OSL Award 2023 toegekend voor ‘Best Peer-Reviewed Article’.

Sander Bax, Jeroen Dera, Anne Oerlemans, Kila van der Starre, “Het literaire veld als schema. Actuele kanttekeningen bij een dominant model in de neerlandistiek”, Tijdschrift voor Nederlandse Taal- en Letterkunde 138.2 (2022), p. 164-180. Lees het artikel hier online.

Ongelijk maar eerlijk. Deel 2: Focus op de makers. Een onderzoek naar de praktijk rond het vergoeden van literaire auteurs, literaire vertalers, illustratoren en literaire managers in Vlaanderen, deBuren, mei 2022. [Dit onderzoek voerde ik uit als zelfstandige letterkundige. In opdracht van deBuren, Overleg Literaire Organisatoren, de Vlaamse Auteursvereniging en Literatuur Vlaanderen voerde ik een databaseonderzoek en een enquêteonderzoek uit naar de verloning van literaire auteurs, vertalers en illustratoren in Vlaanderen en schreef ik dit rapport. Lees het onderzoeksrapport hier online. Hier vind je meer info over beide rapporten, Deel 1 en 2.]

“Van top-down, boekcentrisch, exclusief en autonomistisch, naar bottom-up, mediabreed, inclusief en heteronomistisch. Nederlandstalig poëzieonderzoek sinds 1996”, Nederlandse Letterkunde 26.2-3 (2021), p. 363-376. [Klik hier om het artikel online te lezen.]

‘”Dit wordt ons niet ontnomen: lezen” Het gedicht “Onvervreemdbaar” van Ida Gerhardt in de openbare ruimte van Nederland’, Vooys 39.2 (juni 2021) p. 28-38 [themanummer over ‘literatuur in de praktijk’].

Ongelijk maar eerlijk. Deel I: Focus op de organisatoren. Een onderzoek naar de praktijk rond het vergoeden van literaire auteurs, literaire vertalers en illustratoren in Vlaanderen, deBuren, maart 2021. [Dit onderzoek voerde ik uit als zelfstandige letterkundige. In opdracht van deBuren, Overleg Literaire Organisatoren, de Vlaamse Auteursvereniging en Literatuur Vlaanderen voerde ik een databaseonderzoek en een enquêteonderzoek uit naar de verloning van literaire auteurs, vertalers en illustratoren in Vlaanderen en schreef ik dit rapport. Lees het onderzoeksrapport hier online.]

Korte bijdragen over gedichten van Charlotte Van den Broeck, Eva Gerlach, Ellen Deckwitz, Lieke Marsman, Maud Vanhauwaert, Roberta Petzoldt, Iduna Paalman, Kira Wuck en Marieke Lucas Rijneveld, in: Jeroen Dera & Carl De Strycker (red.), Gedichten van het nieuwe millennium. Twintig jaar 21e-eeuwse poëzie uit Nederland en Vlaanderen, 2021, Gent: Poëziecentrum. [Dit boek is een vervolg op Dichters van het nieuwe millennium (2016) en Bundels van het nieuwe millennium (2018).]

Poëzie buiten het boek. De circulatie en het gebruik van poëzie, Universiteit Utrecht, 2021 (proefschrift). [Het proefschrift is hier verkrijgbaar als gratis e-boek.]

‘De nieuwe gedichtenlezer: Instagrampoëzie’, in: Eliane Segers & Roel van Steensel (red.), De nieuwe lezer. Lezen in het digitale tijdperk, Amsterdam: Stichting Lezen / Utrecht: Eburon, 2021, p. 85-96. [Het boek is hier online te lezen.]

“Cultuurpessimisme en cultuuroptimisme over literatuur in de eenentwintigste eeuw”, Internationale Neerlandistiek 58.1 (juni 2020), p. 59-63. [Recensie van De literatuur draait door (2019) van Sander Bax.]

“Buiten het boek” [de inleiding tot een diachronistisch themanummer dat ik samen met Samuel Mareel samenstelde over ‘buiten het boek’], Spiegel der Letteren 59.2/3, p. 161-169.

“Poëzie op posters en kussenslopen. Over de geschiedenis, doelen, selectie en receptie van Stichting Plint”, Spiegel der Letteren 59.2/3, p. 379-414.

“Poëzie op cd. De zon en de wereld (2003) van Arjen Duinker”, in: Jeroen Dera & Carl De Strycker (samenstellers), 2018 Bundels van het nieuwe millennium. Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw , Nijmegen: Vantilt, p. 68-77. [Dit boek is een vervolg op Dichters van het nieuwe millennium.]

Poëzie in Nederland: Een onderzoek naar hoe vaak en op welke manieren volwassenen in Nederland in aanraking komen met poëzie, 2017, Amsterdam: Stichting Lezen. Hier te lezen.

Dichters van het nieuwe millennium. Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw, Nijmegen: Vantilt, juni 2016. Onder redactie van Jeroen Dera, Sarah Posman en Kila van der Starre.
Lees de inleiding en de inhoudsopgave van het boek hier online.

“‘De hele dag draag ik mezelf boven mezelf uit’ Over Lieke Marsman”, in: Dichters van het nieuwe millennium. Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw, Nijmegen: Vantilt, juni 2016, p. 203-214. Onder redactie van Jeroen Dera, Sarah Posman en Kila van der Starre.
Lees de inleiding en de inhoudsopgave van het boek hier online.

“Belangrijk en gedetailleerd overzicht, maar zonder reflectie”, Spiegel der Letteren 57.4 (2015), p. 455-458. [Recensie over: Renaat Ramon, 2014 Vorm & Visie. Geschiedenis van de concrete en visuele poëzie in Nederland en Vlaanderen, Gent: Poëziecentrum]
Lees de recensie hier online.

“How Viral Poems are Annotated. On ‘OCD’ by Neil Hilborn”, Performance Research 20.6 (2015), p. 58-64.
Lees het artikel hier online via jouw universiteit of mail me voor een gratis link.

“‘O demon van de poëziekritiek!’ Een onderzoek naar de verschuivingen in de receptie van de poëzie van Christine D’haen”, Verslagen & Mededelingen van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde 124.1 (2014), p. 13-44.
Lees het artikel hier gratis online.

“De ‘o’ van Lampe: ‘Je wilt in het gedicht blijven’. De poëtische aanwezigheid van de dichterlijke stem”, Vooys 30.1 (2012), p. 54-65.
Lees het artikel hier gratis online.

Vakpublicaties

2024

Studenten Nederlands Rashid Mohammad Hosseini en Pieternel Pompe interviewden mij voor de podcast van #wijzijnneerlandici, februari 2024. Luister de aflevering hier.

Ik werkte mee aan de documentaire Sprekende stenen van Suzanne van Leendert (U & Eye Media Productions) over Utrechtse straatpoëzie, januari 2024 (meer info) (klik hier voor de trailer).

Voor de podcast van De Reactor interviewde ik Helena Van Praet over de poëzie van Rozalie Hirs en Anne Carson. Luister de aflevering hier.

2023

“Poëzietatoeages in de klas”, Levende Talen Magazine 110.1 (januari 2023) [speciale bijlage over ‘Perspectieven voor het poëzieonderwijs’, samengesteld door Jeroen Dera en Johan Graus], p. 30-34.

2022

“Poetische Korrespondenz. Christoph Wenzel und Kila van der Starre betrachten Poesie, die den geschützten Raum zwischen zwei Buchdeckeln verlässt”, Kunst un Natur im Dialog. Die Gravenhorster Saisonale, Hörstel: Kreis Steinfurt, p. 70-75.

Voor de podcast van De Reactor interviewde ik Babs Gons en Seckou Ouologuem over spoken word. Luister de aflevering hier.

2021

“Een diploma in de poëzie? Poëzieonderwijs aan universiteiten in Vlaanderen en Nederland”, Poëziekrant 45.5 (september-oktober 2021), p.18-23. [Interviews door mij met hoogleraren, universitaire docenten en studenten over poëzie in het hoger onderwijs.]

Creatief Schrijven vzw vroeg mij feedback te geven op een tekst op Azertyfactor en ik koos het gedicht ‘duister weggommen’ van Stelselmatig. Lees hier mijn commentaar van 7 juli 2021.

“Poëzie en activisme”, Poëziekrant 45.4, p. 93. [Recensie over Radicale vriendschap, een bloemlezing met poëzie van Dean Bowen, Frank Keizer, John Kinsella en Lea Schneider, en een voorwoord door samensteller Bas Kwakman. De recensie is ook overgenomen door De Reactor.]

“Spoken word-pionier bundelt gedichten”, Poëziekrant 45.4, p. 40. [Recensie over Doe het toch maar van Babs Gons.]

Zondag 13 juni 2021 kwam editie 24 van de podcast Plotscast online, met een korte bijdrage van mij over mijn onderzoek naar poëzie buiten het boek. Andere gasten in de aflevering zijn Manu van Kersbergen, Bieke Jongejan, Cédric Vermue, Levine Aviya, Jan Dalemans en Meis.

In juni 2021 kwam de podcastaflevering van De Reactor online waarin ik hiphopspecialist Aafje de Roest interview over Nederlandstalige hiphop. Hier te beluisteren.

“Vijf redenen waarom we vooral naar poëzie moeten luisteren”, Didactiek Nederlands, rubriek ‘De Kwestie’, 25 maart 2021. Lees het artikel hier.

“Henriette Roland Holst aanspreken / Aangesproken door Henriette Roland Holst”, Poëziekrant 45.1, p. 32-33. [Recensie over Ik vond geen spoken in Achtmaal van Dean Bowen.]

“De Klimaatdichters schrijven de aarde niet af”, Poëziekrant 45.1, p. 30-31. [Recensie over de bloemlezing Zwemlessen voor later.]

“De do’s en don’ts wanneer je samen over boeken praat”, deBuren Magazine, januari 2021, p. 21-23.

2020

“Het niet horen van gebrul en gegrom. Over Iduna Paalmans De grom uit de hond halen”, DW B, november 2020, hier online. [Recensie over De grom uit de hond halen van Iduna Paalman.]

“Straatpoëzie: een wandeling door Utrecht en Gent”, Neerlandia 124.4 (december 2020), p. 16-18.

“Straatpoëzie in Utrecht”, Jaarboek Oud-Utrecht, december 2020, p. 106-133. Luister hier de podcast die Arjan den Boer maakte met mij over het artikel.

Sinds eind 2020 is er op E-wise een online nascholingscursus voor leraren over straatpoëzie in de klas beschikbaar, gemaakt door mij. Als je een abonnement hebt op E-wise, kun je de twee uur durende cursus gratis volgen. Hier vind je meer informatie over mijn E-wsie-lespakket over straatpoëzie, inclusief video (ook voor niet-abonnees).

“Straatpoëzie”, In beeld. Public engagement aan de UU, november 2020, p. 20, hier te lezen.

“Poetry Off the Page in the Netherlands and Flanders”, Versopolis, 23 oktober 2020, hier te lezen.

“Woorden onder de huid”, Neerlandia 124.2 (juni 2020), p. 18-20.

“Poëzie in de klas”, Kunstzone 2020.03 (mei 2020), p. 30-32.

“Een creatieve uitnodiging om poëzie te (her)lezen”, De Lage Landen 63.2 (mei 2020), p. 172-173. [Recensie over het boek De wereld is weer plat, ja (2019) van Guus Middag.]

2019

“Straatpoëzie in Nederland en Vlaanderen”, Awater (winter 2019), p. 12-15.

“Tim Hofman post voor het eerst een gedicht op Instagram”, DW B 164.3, september 2019, p. 37-48. [Themanummer van Laurens Ham en Sven Vitse over ‘Het literair klimaat 2010-2019’.]

“Uitgesproken poëzie. Over de bloemlezing Hardop. Spoken word in Nederland“, Ons Erfdeel 62.3, augustus 2019, p. 180-181.

“Schrijf- en leesopdracht rond Instagrampoëzie”, De Schrijfakademie van PlusNederlands, augustus 2019. [Samen met Jeroen Dera.] Hier te vinden.

“Instagrampoëzie in de klas”, Levende Talen Magazine 106.5, p. 4-9. [Samen met Jeroen Dera.]

“De non-boekpoëzie en performances van Marcel van Maele”, Deus Ex Machina, mei 2019, p. 10-22. [Themanummer over Marcel van Maele.]

“De Poëzieparade. Opstap naar een thema”, Armada, 6 april 2019. [Inleiding van een themanummer over ‘poëzie buiten het boek’.] Lees het artikel hier.

“Poëzie in het wild: straatpoëzie in Nederland en Vlaanderen”, Noord & Zuid. Tijdschrift van de Orde van den Prince, maart 2019, p. 2-6. [Inleiding van een themanummer over muurgedichten.]

2017

“Poëzie in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen wordt voor het eerst in kaart gebracht op straatpoezie.nl”, Over de muur, 26 juli 2017. Het artikel vind je hier.

“Poetry slam in Nederland en Vlaanderen”, Kunsttijdschrift Vlaanderen, april 2017, nummer 363, p. 16-19 [Themanummer samengesteld door Xavier Roelens en Laurens Ham: ‘De woorden en de wegen. Hedendaagse Nederlandstalige poëzie’.] Meer info vind je hier.

“Poëzieopdrachten voor in de klas (maar eigenlijk voor iedereen die eens met gedichten aan de slag wil)”, Cultureel Kapitaal, Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA), 24 januari 2017. Lees het artikel hier.

2016

“Soms moeten alle mannen even weg”, De Groene Amsterdammer, nummer 49, p. 52-53.
[Over de positie van poëzie buiten het boek in de bloemlezingen De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten samengesteld door Ilja Leonard Pfeijffer en Dichters uit de bundel: De moderne Nederlandstalige poëzie in 400 gedichten samengesteld door Chrétien Breukers en Dieuwertje Mertens.]
[Lees het artikel hier gratis als je een digitaal abonnement op De Groene Amsterdammer hebt.]
[Lees het artikel hier voor 29 cent op Blendle (of vraag na het lezen je geld terug).]

“Wanhoopspoëzie. Over Mond vol demonen van Daniël Dee”, Awater, najaar 2016, p. 48.

“Pleidooi voor pluriform denken”, Ons Erfdeel, 2016.3, p. 18-22. [Onderdeel van het artikel “‘Tijdverlies kan ook nuttig zijn’. Rik Torfs en Vincent Icke over de toekomst van de universiteit”, door Casper Thomas en Pieter Coupé, p. 4-25.] [Dit is een verkorte versie van de lezing die ik op 4 maart 2016 in Brussel hield. De volledige tekst staat hier en hier online.]

“Vlekken in het asfalt. Over Wijk van Jonathan Griffioen”, Awater, zomer 2016, p. 51.

“Viral poems. On ‘OCD’ by Neil Hilborn”, PoetryInternationalWeb.net, 30 juni 2016. [Publicatie van de lezing die ik gaf op het Poetry International Festival 2016, tijdens het Newspeakprogramma.]
Lees het artikel hier.

“Wat moet een dichter met een stad?”, voorwoord in het boek Fiat Lux van Stijn Vranken, waarin al zijn gedichten zijn verzameld die hij als stadsdichter van Antwerpen schreef.  De Bezige Bij, juni 2016.
Bestel het boek hier.

“Poëzie verkoopt niet. Over het vaakst gedrukte Nederlandstalige gedicht ooit’, DW B 2016.2, p. 20-24.
Lees het begin van het artikel hier online. 

“‘Onze touchscreenbehoeftes’ Als je een meisje bent van Maartje Smits”, Ons Erfdeel, 2016.2, p. 160-162.
Lees hier het artikel gratis online.

“De universiteit herdenken. Over de toekomst van het hoger onderwijs”, deBuren.eu / OnsErfdeel.be, 22/25 maart 2016. [Naar aanleiding van mijn lezing op 4 maart bij deBuren in Brussel. De tekst is ook op de site van Ons Erfdeel gepubliceerd.]
Lees hier het artikel gratis online op de site van deBuren of lees hier het artikel gratis online op de site van Ons Erfdeel.

2015

“Hledání té nejnemateriálnější podoby poezie”, Psí víno 74, december 2015, p. 14-24, vertaald uit het Nederlands in het Tsjechisch door Eva Bilská. [Tsjechische vertaling van mijn artikel: “Een zoektocht naar de meest immateriële vorm van poëzie”, DW B 2015.3, p. 34-42.]

“‘Bommen en woorden’. Aantekeningen bij elf poëtica’s”, Deus Ex Machina nr. 154 (november 2015), p. 76-78.
Lees hier het artikel gratis online.
(Lees hier de inleiding van het nummer gratis online.)

“Een zoektocht naar de meest immateriële vorm van poëzie”, DW B 2015.3, p. 34-42.
Lees hier het begin van het artikel online.

“Notes on Poetry, Poetry on Bank Notes: A Guest Posting by P&PC’s Netherlands Correspondent, Kila van der Starre”, Poetry and Popular Culture, 25 maart 2015.
Lees de blogpost hier.

Ik schreef voor VPRO Boeken ultrakorte recensies over elke VSB-prijsnominatie. Lees hier mijn mening over de genomineerde bundels van Sasja Janssen, Piet Gebrandy, Hester Knibbe, Alfred Schaffer en Peter Verhelst.

2014

“‘iets puurs in ritme’ Ik heb geslacht van Josse Kok”, Poëziekrant 38.5 (2014), p. 46.
Lees de recensie hier voor €0,30 online.

“‘Schoonheid zegt mij niets’ Rauwe debuten van drie poetry slammers”, Ons Erfdeel 2014.4, p. 160-162.
Lees het artikel hier voor €0,50 online.

“‘We hebben toch een stem die we graag willen laten klinken?’ Poëzie op het podium sinds Poëzie in Carré“, Ons Erfdeel 2014.3,p. 22-31.
Lees het artikel hier voor €0,50 online.

“‘Een woord is ook maar zijn aantal letters’ De poëzie van Lieke Marsman”, Ons Erfdeel 2014.3 p. 159-161.
Lees de recensie hier voor €0,50 online.

“‘we trekken onze vleugels in’. De vraag naar veiligheid in de debuutbundel Papieren veulens van Hanneke van Eijken”, Ons Erfdeel 2014.1, p. 160-161.
Lees de recensie hier gratis online.

“‘Ik ben een veertje dat een woestijn oversteekt’. ‘Liever niet’, antwoordt de liefde van Rodaan Al Galidi”, Poëziekrant 38.1 (2014), p. 56-57.
Lees de recensie hier voor €0,50 online.

“Poëzie op het internet. Gedichten publiceren met een paar muisklikken”, Verzin 9.3 (2014), p. 30-31.

“‘Je moet uit je eigen box durven stappen’ Carmien Michels over podiumschrijven”, Verzin 9.1 (2014), p. 36-37.

“Gluren in de intimiteit van het leven. Persoonlijke feiten in fictie: hoe ver mag je gaan?”, Verzin 9.1 (2014), p. 20-21.

2013

“‘Vanavond verlaat ik de kleuren, ik vertrek naar het donker’. Over Licht onbekend van Baban Kirkuki”, Poëziekrant 2013.5, p. 42-45.
Lees de recensie hier voor €0,50 online.

“‘Woorden zijn spaarzaam als het licht’. De scherpe blik van Kira Wuck in haar debuutbundel Finse meisjes”, Ons Erfdeel 2013.3, p. 144-145.
Lees de recensie hier voor €0,50 online.

“‘Je moet hebben geleefd om te kunnen vertellen’ Peter Minten (51) debuteert bij uitgeverij De Geus”, Verzin 8.4 (2013), p. 33-35.

“Geef poëzie een toekomst”, Rekto Verso 57 (2013).
Lees het artikel hier gratis online.

“From heaven to earth. Schrijven met Google Earth”, Verzin 8.3 (2013), p. 18-19.

Het Liegend Konijn. Poëzie uit het nest geroofd”, Verzin 8.2 (2013), p. 26-27.

“‘Wellustige taalhonger.’ Ruben van Gogh – Hier begint het leven“, 8weekly, 22 maart 2013.
Lees de recensie hier gratis online.

“‘Je tong dik van angst.’ Mischa Andriessen – Huisverraad“, 8weekly, 21 maart 2013.
Lees de recensie hier gratis online.

2012

“Eenheid in taal en beeld. De Gauthier Collection van MatchBoox met poëzie van Komrij, Deelder, Campert en Mutsaers”, 8weekly, 11 december 2012.
Lees de recensie hier gratis online.

“Niet geschikt voor de zondagmiddag. Bluntaxe3 – Hoembwa!!“, 8weekly, 17 oktober 2012.
Lees de recensie hier gratis online.

“‘Oorvertel.’ De doorvertellingen van Afrikaanse dichteres Ronelda S. Kamfer”, 8weekly, 20 juli 2012.
Lees de recensie hier gratis online.

“‘De dag voltrekt zich.’ Willem Thies – Twee vogels, één kogel“, 8weekly, 5 juni 2012.
Lees de recensie hier gratis online.

“Een oneindig aantal levens in Ademhalen onder de maan van Ingmar Heytze”, CultuurBewust, 12 februari 2012.
Lees de recensie hier gratis online.

“Jong, oud, luchtig en serieus: een fijne variatie in Het Huis van de Poëzie“, CultuurBewust, 2 februari 2012.
Lees de recensie hier gratis online.

2011

Was will das Weib? Vrouwen en literatuur bij culturele avond CoxTales”, CultuurBewust, 23 november 2011.
Lees de recensie hier gratis online.

“Evenwicht tussen geluk en ongeluk in Sylvie Marie’s poëziebundel Toen je me ten huwelijk vroeg“, CultuurBewust, 6 november 2011.
Lees de recensie hier gratis online.

2008

“De drang om de werkelijkheid te betoveren. Een interview met Alexis de Roode”, Vooys 26.4, december 2008, p. 45-47. [Samen met Eva Meylink.]
Lees het artikel hier gratis online.

Interviews met mij

Interview door Miriam Piters met Charlotte Van den Broeck, Jeroen Dera en mij, september 2020. Klik hier.

Interview door Cora van de Poppe in Vaktaal 32.3, oktober 2019.

“Poëzie in het wild. Literatuurwetenschapper Kila van der Starre over straatpoëzie”, Onze Taal, juli/augustus 2017, 86ste jaargang, nummer 7/8, door Janna Reinsma. Meer info.

“50 jaar ‘Poëzie in Carré'”, door Tjitske Mussche, 26 februari 2016, Nooit meer slapen, radio 1. [Interview met K. Schippers, Erik Jan Harmens en mij over de invloed van het evenement ‘Poëzie in Carré’ in 1966 op het podiumpoëzielandschap in de Lage Landen.] Klik hier om het interview te beluisteren.

“Literair vragenvuur: vijftien vragen voor Kila van der Starre”, door Julia Maria Keers, Books&Bubbles, 16 november 2015. [Interview met mij over onder andere mijn lievelingsboeken, Candlelightgedichten, Kenneth Goldsmith, de e-reader and Sappho.] Lees het interview hier.

“Zelfs Geert Wilders gebruikt poëtische technieken” en “De interactiviteit en collectiviteit van poëzie buiten het boek is de laatste jaren enorm vergroot”, door Judith Tielemans, Woordenkunst, 29 en 30 oktober 2015. [Interview met mij over ‘Poëzie in Carré’, mijn empirisch onderzoek op de ‘Nacht van de Poëzie’ en de finale van het ‘Belgisch Kampioenschap Poetry Slam’, poëzie op het internet en Geert Wilders.] Lees deel 1 en deel 2 van het interview hier.

“Door promoveren is mijn leven poëzie geworden”, door Lisanne Meinen in Geestdrift, september 2015, p. 5. [Interview met mij in de rubriek “Wat komt er van alfa’s terecht?”. Download een pdf van het nummer hier.]

“Buiten de bundels gebeurt zoveel spannends in de poëziewereld”, door Yannick Verberckmoes, 19 september 2015, de Volkskrant. [Interview met mij over de positie van podiumpoëzie in de literatuurwetenschap, de aanval van Ilja Leonard Pfeijffer op podiumpoëzie, het gecensureerde Maagdenhuisgedicht, het virale gedicht ‘OCD’ van Neil Hilborn en de Nacht van de Poëzie.] Klik hier voor een leesbare foto van het interview of lees hier het artikel online.

“De opkomst van het versje”, door Bas Maliepaard, september 2015, Flow Magazine. [Interview met Irene Mertens (Sukha), Janneke Knüppe (Gewoon JIP), Lars van der Werf en Plint-uitgever Mia Goes over versjes op het internet.] Lees hier gedeeltes uit het interview

“Losgezongen van het papier”, door Anna van Strien, november 2014, De Optimist. [Interview met Michiel Zonneveld, Ilonka Verdurmen en mij over de toekomst van de poëzie.]
Lees het interview hier online.

“’Eerst wilde ik dokter worden. Maar nu wil ik misschien ook dichter worden.’ Over Jeugd en Poëzie in Vlaanderen”, door Rob de Vos, 17 september 2014, Meander. [Interview met Flore Keersmaekers, Evelien Verhegge en mij over Jeugd en Poëzie vzw.]
Lees het interview hier online.

“Kila&Babsie”, door Dylan Meert, 14 mei 2014, Bill. [Interview met mij over Kila&Babsie.]
Lees het interview hier online.

“Poëzie is springlevend”, door Yannick Verberckmoes, 18 juli 2013, Bill. [Interview met mij over Kila&Babsie en de toekomst van de poëzie.]
Lees het interview hier online.

Reacties op teksten van mij

Op de blog Woest en ledig op 16 september 2014 over mijn artikel in RektoVersolees de reactie hier.

Ton van ’t Hof op zijn blog 1hundred1 op 22 juni 2014 over mijn artikel in RektoVerso: lees de reactie hier.

In nummer 20 van tijdschrift nY verwijst Frank Keizer in zijn artikel ‘Thuis in de desert’ naar mijn artikel over Astrid Lampe in Vooys.