Interview in De Zachte Kaping

Sara Eelen interviewde me voor De Zachte Kaping over de status van de vrouw in het Nederlandstalige poëzielandschap. De Zachte Kaping is een eenmalige bijlage bij Poëziekrant die geheel is samengesteld, geschreven en vormgegeven door poëzieliefhebbers en schrijftalenten onder de 30 jaar (mogelijk gemaakt door Vers Geweld). Voor het interview vroeg Sara ook Joke van Leeuwen, Lies van Gasse en Lotte Dodion naar hun mening en ervaringen.

 

zachte kaping

 

Vrouwen zijn lange tijd ondervertegenwoordigd geweest in de poëziewereld. Ze worden minder uitgegeven en minder gerecenseerd. Ook vallen ze minder in de prijzen:

Vrouwen worden nog steeds minder uitgegeven en verkocht. De top tien best verkochte bundels van 2015 gepubliceerd door Boek.be en Poëziecentrum bevat maar drie vrouwen. Eveneens ontvangen ze minder prestigieuze prijzen. Zo werd de Herman de Coninckprijs maar twee van de negen keer en de VSB Poëzieprijs vier van de 21 keer uitgereikt aan een vrouw. De inmiddels verdwenen Herman Gorterprijs werd in 56 jaar uitgereikt aan maar negen vrouwen en gedurende de halve eeuw dat de Prijs der Nederlandse Letteren bestaat hebben slechts twee vrouwen de prijs in ontvangst mogen nemen. Alleen bij prijzen voor opkomende schrijvers of debutanten, zoals Write Now!, de C. Buddingh’-prijs en de J.C. Bloem-poëzieprijs is er een goed man-vrouwevenwicht bij de winnaars door de jaren heen. De debuutprijs van het Liegend Konijn ging zelfs al elk jaar naar een vrouw. Vrouwen worden dus wel opgemerkt, alleen lijkt de doorstroom bemoeilijkt te worden.

De afgelopen tijd daarentegen, lijkt daar verandering in te komen:

De laatste jaren maken steeds meer vrouwen naam in het poëziecircuit. In 2015 won Hester Knibbe de VSB Poëzieprijs, Ruth Lasters de Turing Gedichtenwedstrijd, Saskia Stehouwer de C. Buddingh’-prijs, Els Moors de J.C. Bloem-poëzieprijs, Anneke Brassinga de P.C. Hooftprijs, Runa Svetlikova de debuutprijs en Maud Vanhauwaert de publiekprijs van de Herman de Coninckprijs. Voor de Hugues C. Pernathprijs 2015 zijn louter vrouwen genomineerd. Ze zullen de toekomst herschrijven en zelfs beetje bij beetje het verleden, men is namelijk volop bezig oude bloemlezingen, literatuurgeschiedenisboeken en literaire canons bij te stellen.

Vraag blijft echter of het wel zo boeiend is om naar gender te kijken in de poëzie. Zijn er niet tal van andere factoren die relevanter, invloedrijker en interessanter zijn? Zoals stijl, thematiek, vorm, plaats in de literaire traditie, manier van doorbraak, gebruikte media?